Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

Bilesová sa po úniku dôverných informácií nehanbí, Venus je sklamaná

Pre Bilesovú je to už tretie zlato v Riu, 14. augusta 2016. Foto: TASR/AP

Dokumenty WADA skrývali infomácie aj o medicínskych výnimkách pre športovcov, ktorí sa dlhodobo liečia.

New York 14. septembra (TASR) - Poprední americkí športovci reagovali na únik dôverných zdravotných údajov, ktoré z databázy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) počas OH v Riu de Janeiro nelegálne získala ruská hackerská skupina. Tá ich neskôr zverejnila na webovej stránke.

Dokumenty WADA skrývali infomácie aj o medicínskych výnimkách pre športovcov, ktorí sa dlhodobo liečia. Môžu tak oprávnene užívať látky, ktoré inak figurujú na zozname zakázaných látok. "Povieme vám ako sa naozaj získavali olympijské medaily," napísali hackeri na margo získaných informácií s dovetkom: "Sme za fair play a čistý šport."

"Som sklamaná, že moje súkromné zdravotné údaje získali hackeri a zverejnili ich bez môjho súhlasu," vyhlásila tenistka Venus Williamsová, ktorá tiež dostala od antidopingových orgánov výnimku na terapautické účely. "Riadila som sa pravidlami antidopingového programu v tenise, požiadala som o výnimku a dostala som ju," vysvetlila tenistka.

Olympijská šampiónka v gymnastike Simone Bilesová na Twitteri priznala, že trpí syndrómom ADHD (porucha pozornosti sprevádzaná hyperaktivitou) a že preto je už od detstva nútená užívať lieky. "Mať ADHD a brať na to lieky nie je nič, za čo by som sa musela hanbiť. Nemám ani obavy z toho, že sa to ľudia dozvedia," reagovala Bilesová. "Vždy som dodržiavala pravidlá."

"Máme informácie, že útoky smerovali z Ruska. Odsudzujeme tieto útoky, ktorých snahou je podkopať dôveru v inštitúciu a globálny antidopingový systém," uviedol generálny riaditeľ WADA Olivier Niggli.