Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

B-vzorka potvrdila Carterov doping, o zlato môže prísť aj Bolt

Členovia jamajskej štafety mužov na 4x100m zľava Nesta Carter, Asafa Powell, Nickel Ashmeade a Usain Bolt sa tešia zo zisku zlata na MS v atletike v Pekingu 29. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Spätné testovanie vzoriek z OH 2008 v Pekingu odhalilo, že člen víťaznej štafety mal pozitívny test na stimulant metylhexanamín.

Kingston 10. júna (TASR) - Analýza B-vzorky Nestu Cartera potvrdila u jamajského šprintéra užitie zakázaných podporných prostriedkov. Informoval o tom denník Jamaica Gleaner.

Spätné testovanie vzoriek z OH 2008 v Pekingu odhalilo, že člen víťaznej štafety mal pozitívny test na stimulant metylhexanamín. Štafete, v ktorej bežali ešte Usain Bolt, Asafa Powell a Michael Frater, tak hrozí, že príde o olympijské zlato.

Tridsaťročný Carter bol stabilným členom jamajských štafiet na všetkých veľkých podujatiach. Karibskej reprezentácii pomohol k zlatým medailám na OH 2008 i 2012 ako aj na MS 2011, 2013 a 2015. Z MS 2013 v Moskve má bronz zo stovky, s osobným rekordom 9,78 je v historických tabuľkách najkratšieho šprintu šiesty. Za užitie metylhexanamínu mu hrozí dištanc v rozmedzí od šiestich mesiacov do jedného roka, môže však vyviaznuť i s varovaním.