Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Atletika

Cimanovská potvrdila, že chce štartovať za Poľsko

Na snímke vľavo bieloruská olympionička Kryscina Cimanovská a jej manžel Arsenij Zdanevič počas rozhovoru pre AP vo Varšave v Poľsku 11. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Proces zmeny národnej príslušnosti v atletike štandardne trvá tri roky, počas ktorých nemôže športovec reprezentovať novú krajinu na medzinárodných podujatiach.

Varšava 19. augusta (TASR) - Bieloruská atlétka Kristina Cimanovská chce súťažiť za Poľsko. Potvrdila to v rozhovore pre ruskú stanicu RBK.

Cimanovská mala na olympiáde v Tokiu štartovať v behu na 100 a 200 metrov. V Japonsku však bežkyňu zaradili do štafety na 4x400 metrov. Atlétku toto rozhodnutie nahnevalo a po konflikte sa ju členovia bieloruskej výpravy pokúsili deportovať do vlasti a stiahli jej žiadosť o účasť na hrách. Cimanovská sa na letisku obrátila na políciu, Medzinárodný olympijský výbor (MOV) následne odobral akreditácie dvom bieloruským trénerom.

Proces zmeny národnej príslušnosti v atletike štandardne trvá tri roky, počas ktorých nemôže športovec reprezentovať novú krajinu na medzinárodných podujatiach. Cimanovská verí, že sa proces podarí urýchliť. Správu priniesla agentúra PAP.