Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Atletika

ČSOB maratón odštartuje cez víkend, pobeží sa na novej trati

Bežci na trati 14. ročníka ČSOB Bratislava marathon v Bratislave 7. apríla 2019. Foto: TASR - Dano Veselský

Na tradičných pretekoch očakávajú aj nováčikov, pre nich pripravili organizátori vodičov.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Pretekári 16. ročníka bratislavského ČSOB maratónu (4.-5. septembra) sa môžu tešiť na novú trať. Organizátori tradičného podujatia, ktoré sa vlani pre pandémiu koronavírusu nemohlo uskutočniť, veria, že tento ročník bude impulzom pre všetkých viac ako 5000 účastníkov. Mal by byť poznačený srdečnosťou a dobrými emóciami z toho, že si opäť môžu zabehať.

Ako uviedla na štvrtkovej tlačovej konferencii Zdenka Zaťovičová, námestníčka primátora hlavného mesta Slovenskej republiky, obyvatelia Bratislavy a blízkeho okolia sa na toto podujatie veľmi tešia: "Mesto poskytuje pri organizácii súčinnosť, či už pri dočasných obmedzeniach a odklonení dopravy. Vieme, že sa vlani nemohlo pretekať, preto ma teší, že sa o dva dni toto podujatie uskutoční. Bratislava svieti na Covid semafore na zeleno a to aj preto, lebo 74 percent jej obyvateľov nad 50 rokov je zaočkovaných minimálne prvou dávkou."

Podujatie sa vlani neuskutočnilo pre pandémiu koronavírusu. Organizátori najskôr zrušili jarný termín a potom aj jesenný. "Minulý rok bol ťažký, ale verím, že tento rok bude preto o väčších emóciách. Sme radi, že sa to bude konať a verím, že zažijeme neopakovateľnú atmosféru. Ja pobežím tiež, máme pripravených aj 15.000 eur na charitatívny projekt. Som rád, že sme toto podujatie udržali pri živote," uviedol generálny riaditeľ ČSOB Daniel Kollár.

Riaditeľ podujatia Jozef Pukalovič informoval o novinkách 16. ročníka a predstavil aj favoritov v jednotlivých disciplínach. Pretekať sa bude maratóne, polmaratón, v štafete, v behu na 10 km a v minimaratóne. Polmaratón bude zároveň aj majstrovstvami Slovenska v tejto disciplíne. "Vlani sme to dvakrát prerušili tesne pred štartom, veríme, že do tretice všetko dobré. Dúfam, že si to užijeme v tom móde, na aký sme zvyknutí. Máme úbytok zahraničných pretekárov, čo je dôsledok koronavírusu, prihlásilo sa ich 300. Bratislavčanov je prihlásených 1800, ostatní sú z rôznych častí Slovenska. V polmaratóne asi treba hľadať favoritov medzi Marekom Hladíkom a Tiborom Sahajdom, ženskej kategórii je čelo favoritiek vyrovnanejšie, je tam Nikola Čorbová, Lucia Pelikánová a ďalšie. V maratóne nemáme prihláseného známeho pretekára, ale očakávame dobré časy. Nová trať vedie po Karadžičovej smerom do Ružinova, tam sa pretekári otočia a pobežia okolo justičného paláca smerom na Americké námestie a centrum mesta. Potom sa vybehne na nábrežie a potom od Lafrancovi vybehnú na Starý most a cez sad Janka Kráľa sa po moste vrátia k Eurovei. Nové miesta budú mať aj štafetové odovzdávky, servis bude lepší ako vlani."

Na tradičných pretekoch očakávajú aj nováčikov, pre nich pripravili organizátori vodičov. "Budú pomáhať začiatočníkom a bežcom, ktorí nie sú zvyknutí na tempo. Špecialitou bude aj to, že sme sa spolu s ČSOB rozhodli, že pre začiatočníkov pripravíme projekt ´Rozbehni sa s ČSOB´, kde bude 7 až 10 bežcov organizátorov, ktorí budú povzbudzovať takých, ktorí to budú chcieť vzdať, alebo budú mať toho dosť, aby dobehli do cieľa. Počasie by nám malo vyjsť, verím, že si užijeme dobrý víkend," dodal J. Pukalovič.

Podujatia musia organizátori pripraviť v súvislosti s opatreniami, ktoré súčasný režim vyžaduje. Každý športovec dostane po splnení podmienok štartové číslo. "Ten, kto nie je zaočkovaný sa môže otestovať priamo na štarte, máme tam pripravené testovacie miesto. Budeme dbať na rozostupy pre divákov, na štart sa bude vstupovať s rúškom. Myslím si, že sme sa na to kvalitne pripravili. Podujatie bude rozdelené do niekoľkých zón. Máme pripravené zázemie ako šatne, či úschovňu bicyklov. Na trati sme v spolupráci s Bratislava Tourist pripravili bubenícke stanovištia pri trati, aby motivovali ľudí. Samozrejmosťou je hudba na trati," uviedol Peter Pukalovič, výkonný a marketingový riaditeľ podujatia.

Bežci sa môžu registrovať ešte v priebehu štrvrtka a piatka, a dokonca ešte aj v sobotu pred pretekmi.

Program 16. ročníka ČSOB Bartislava Marathon:



sobota 4. septembra

10.00 štart detských behov
14.00 štart minimaratónu (4,2 km)
16.00 beh na 10 km

nedeľa 5. septembra

9.00 štart ČSOB maratónu, polmaratónu a štafiet