Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Dvojica kenských šprintérok údajne neprešla dopingovou kontrolou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Analýza u oboch odhalila stopy látok, ktoré maskujú užitie ďalších zakázaných prostriedkov ako sú anabolické steroidy, v tomto prípade pravdepodobne nandrolón.

Peking 26. augusta (TASR) - Atletické majstrovstvá sveta majú prvé dva dopingové prípady. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) v stredu potvrdila, že pozitívne testy mali dve kenské bežkyne - štvrťkárka Joyce Zakaryová a prekážkarka Koki Manungová. IAAF obom šprintérkam predbežne zastavila pretekársku činnosť, informovala agentúra Reuters.

Kenské reprezentantky neprešli kontrolou v tímovom hoteli v Pekingu 20., resp. 21. augusta. "Plánované testy sa uskutočnili v hoteli pre športovcov v predsúťažnom období. IAAF v tejto chvíli nezverejní detaily, keďže prípady ešte nie sú uzavreté," sprostredkovala agentúra dpa stanovisko IAAF.

Dvadsaťdeväťročná Zakaryová vylepšila v rozbehu na 400 m výkonom 50,71 s národný rekord a pasovali ju medzi adeptky na postup do finále. Na utorkové semifinále ale bez udania dôvodu nenastúpila. Dvadsaťjedenročná Manungová štartovala v rozbehu na 400 m cez prekážky, no nedokázala si vybojovať postup.

O dopingovom prípade ako prvý informoval portál sportsnewsarena.com. Podľa neho analýza u oboch atlétok odhalila stopy látok, ktoré maskujú užitie ďalších zakázaných prostriedkov ako sú anabolické steroidy, v tomto prípade pravdepodobne nandrolón. Vedenie kenskej výpravy sa údajne dozvedelo o pozitívnych výsledkoch krátko pred utorkovým triumfom Nicholasa Betta vo finále behu na 400 m prek..

Kenská atletika sa borí s dopingom už dlhší čas. Od roku 2012 bolo pre užitie zakázaných látok potrestaných vyše 30 športovcov. Podľa reportáže nemeckej televíznej stanice ARD sa v krajine praktizuje systematický doping a bežné sú úplatky za krytie pozitívnych testov. Aktuálne si až 13 kenských športovcov odpykáva tresty za dopingové prehrešky.