Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Felixová pôjde na piatu olympiádu, myslí na najvyššie priečky

Americká bežkyňa Allyson Felixová oslavuje víťazstvo vo finále v behu na 400 m na Majstrovstvách sveta v atletike v Pekingu. Foto: TASR/AP

Tichým cieľom je prekonanie zisk desiatej medaily, čím by sa osamostatnila v historických tabuľkách ako najdekorovanejšia atlétka hier.

Eugene 21. júna (TASR) – Tridsaťpäťročná atlétka Alysson Felixová sa na nedeľňajšej americkej kvalifikácii v behu na 400 metrov prebojovala už na piate olympijské hry, na ktorých zabojuje o svoju desiatu medailu. V pretekoch obsadila druhé miesto. Informovala o tom agentúra AP.

"Dostať sa sem nebolo vôbec jednoduché. Moja kariéra ma však naučila, že sa oplatí bojovať až do konca. Zužitkovala som svoje skúsenosti a prebojovala sa na piatu olympiádu. Je to úžasný pocit," povedala Felixová, ktorá sa do národného tímu prebojovala cez všetky stupne kvalifikácie. V rozhodujúcom behu mala neobľúbenú ôsmu dráhu, no napriek tomu na prvých sto metroch viedla. Postupne sa však prepadla na tretiu priečku a striebro si vybojovala až heroickým záverom. Za víťazkou Quanerou Hayesovou zaostala o 0,24 sekundy a cieľovú čiaru preťala len 0,01 sekundy pred Wadeline Jonathasovou.

Miestenka na olympijské hry je pre Felixovú obrovským zadosťučinením po ťažkom období. Jej v súčasnosti dvojročná dcéra musela po ťažkom pôrode stráviť určitý čas na jednotke neonatálnej starostlivosti. Následne sa výrazne angažovala v boji za práva športovkýň, ktoré boli počas tehotenstva diskriminované sponzormi a počas pandémie dokonca trénovala na ceste pred vlastným domom. "Všetky tieto veci mi dnes behali v hlave. Môj a dcérkin boj o život v nemocnici, ale aj boj na trati," povedala Felixová.

Kvalifikáciou sa to však pre ňu nekončí. V Tokiu chce prekonať nielen Hayesovú, ale aj úradujúcu šampiónku Bahamčanku Shauanaeu Millerovú-Uibovú, ktorá ju vo finálovom behu na OH v Rio de Janeiro odsunula na druhú priečku. Tichým cieľom je prekonanie zisk desiatej medaily, čím by sa osamostatnila v historických tabuľkách ako najdekorovanejšia atlétka hier. V súčasnosti sa o prvé miesto delí s Jamajčankou Merlene Otteyovou.