Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Forsterová a Volko si užili divákov Jump festu, Záleský mieri na ZOH

Na snímke zľava Dominik Kopec z Poľska, slovenský bežec Ján Volko a český bežec Dominik Záleský počas behu na 60 yardov na mítingu JBL Jump Fest 2021 v Košciach 9. septembra 2021. Foto: TASR - Roman Hanc

Záleský sa v nasledujúcich týždňoch nezaradí k atlétom, ktorí budú štartovať na halových mítingoch.

Košice 10. septembra (TASR) - Viacerí atléti zaujali na 6. ročníku atletického mítingu JBL Jump fest v Košiciach nielen výkonmi, ale aj príbehmi. Čech Dominik Záleský obhájil titul v behu na 60 yardov, pričom jeho výsledné časy boli vyústením prípravy na boj o miestenku na olympiádu. Nie však na letnú, ale na zimnú, na ktorej by rád štartoval ako jeden z českých bobistov.

Záleský sa v nasledujúcich týždňoch nezaradí k atlétom, ktorí budú štartovať na halových mítingoch. Jeho zameranie smeruje k ZOH v Pekingu, ktoré odštartujú 4. februára. "Už dva mesiace sa pripravujem prioritne na bobovú sezónu. Na atletické preteky chodím v rámci prípravy a darí sa mi v nich viac, než keď som robil iba atletiku. Zaradiť bobový trenažér bol výborný nápad v príprave," povedal Záleský pre TASR. Od júna sa môže pýšiť titulom najrýchlejší Čech, keď na domácom šampionáte triumfoval v behu na 100 metrov časom 10,31 s.

Výbornú formu potvrdil aj v Košiciach, keď druhýkrát po sebe zdolal slovenského favorita Jána Volka. V behu na 60 yardov (54,864 m) dosiahol časy 6,34 a 6,30. "Vlani som bežal za 6,29, no vtedy som mal vietor od chrbta, tentoraz som mal protivietor, takže dnes to bol kvalitnejší výkon. To potvrdzuje, že mám lepšiu formu než na stovke. Som veľmi spokojný. Zároveň som zdolal "Ďžonyho" (Jána Volka, pozn.), za čo som vždy rád. Dúfam, že ma sem organizátori pozvú aj o rok," uviedol Záleský, ktorý by si účasťou v Pekingu rád splnil olympijský sen.

Ten sa mu vzhľadom na prísne limity v bežeckých disciplínach vzdialil. "Chcem sa prebojovať na olympiádu, ideálne už do Pekingu. V atletike to býva čoraz ťažšie, limity sú veľmi prísne, preto dúfam, že sa mi to podarí na boboch."

Ani v tomto športovom odvetví však nebude mať jednoduchú cestu pod olympijské kruhy. Český bobový tím sa v nedávnych sezónach zaradil k najlepším vo Svetovom pohári, keď jeho reprezentanti získali bronzové priečky v dvojboboch a v spoločnej kategórii dvojbobov a štvorbobov. Pre 26-ročného "obojživelníka" nejde o novinku, na boboch už jazdil v roku 2017. "Chcem sa na to poriadne pripraviť a ukázať, že to myslím vážne. Viem, že ešte musím pribrať niekoľko kilogramov," poznamenal držiteľ rekordu JBL Jump festu v behu na 60 yardov.

Na košickom mítingu situovanom pod Dómom sv. Alžbety sa premiérovo predstavila 19-ročná Viktória Forsterová, ktorá sa na nedávnych juniorských MS v Nairobi prebojovala do finále v behu na 100 m a na 100 m prekážok. V Košiciach štartovala v hladkom behu na 60 yardov a zdolala ju len favorizovaná Jamajčanka Shashalee Forbesová, ktorá vytvorila časom 13,88 s (6,90+6,98) nový rekord podujatia. Forsterová však neodchádzala smutná: "Veľmi som si to užila. V prvom behu som bola aj trochu nervózna, pretože po dlhom čase som pretekala pred divákmi. Bol to vynikajúci zážitok a som veľmi rada, že som sa mohla zúčastniť tejto akcie. Úžasné bolo aj to, že som opäť súperila so špičkovými atlétkami. Moja nervozita sa prejavila aj v tom, že som si v prvom behu naopak nastavila bloky. V prvom behu sa mi bežalo lepšie než v druhom. Bol to však obrovský zážitok a som spokojná. Bežať pod Dómom sv. Alžbety bolo úžasné. Naozaj krásna akcia," poznamenala Forsterová, ktorá sa tiež môže považovať za športovú obojživelníčku.

V minulosti sa venovala biatlonu, ku ktorému mala atletiku ako doplnkový šport. V súčasnosti si k hladkému šprintu pridala aj beh cez prekážky. "Obe disciplíny mám rada. Beh cez prekážky je zaujímavejší, ale asi aj viac zradný. Treba byť stopercentne sústredený, rozhoduje každá maličkosť a aj desatina sekundy môže byť dôležitá," poznamenala členka ŠK ŠOG Nitra.

Šprintér Ján Volko je už stálica košického Jump festu. Na 6. ročníku uspokojiť s 2. miestom, ale silnejšiu emóciu než prehru zo Záleským mu priniesol dobrý pocit z návratu divákov. "Ľudia, ktorí to organizujú, sú od začiatku moji partneri a to, že sem prídem, je to najmenej, čo pre nich môžem spraviť. Každý rok sa teším do Košíc, keďže je tam vždy výborná atmosféra a veľa divákov, ktorí sú, na rozdiel od štadiónov, blízko nás. Fanúšikov sme si v nedávnom období veľmi neužili a o to viac si vážim, že prišli na túto akciu. Mrzí ma, že mi druhom behu nevyšiel úvod, v prvom sa mi nevydaril záver. Mám čo zlepšovať. Nie je však všetko iba o výsledkoch, občas si to treba aj užiť a tešiť sa z toho, že môžeme súťažiť pred divákmi," poznamenal Volko, ktorý je jednou z tvárí Jump festu.

K nim patria aj bývalé slovenské reprezentantky v trojskoku, resp. skoku do diaľky Jana a Dana Velďákové. Tie sa na originálnom podujatí podieľajú aj organizačne. "

Spoločnými silami sme zvládli ďalší ročník a môžeme byť spokojní. Štartová listina mohla byť aj lepšia, ale Diamantová liga nám zobrala zopár účastníkov. Atléti však znovu predviedli výborné výkony a zabavili divákov

," uviedla Dana Velďáková.

Rekordné zápisy JBL Jump festu v Košiciach:

Beh na 50 yardov: 5,35 s Emre Barnes (Tur.) - rok 2018
Beh na 60 yardov: 6,29 s Dominik Záleský (ČR) - 2020
Beh na 50 yardov cez prek.: 6,44 s Bálint Szeles (Maď.) - 2018
Beh na 60 yardov cez prek.: 7,41 s Dominik Staskiewicz (Poľ.) - 2020
Skok do diaľky: 793 cm Radek Juška (ČR) - 2018
Trojskok: 16,38 m Tomáš Veszelka (SR) - 2018

Ženy:

Beh na 60 yardov: 6,90 s Shashalee Forbesová (Jam.) - 2021
Beh na 60 yardov cez prek.: 7,63 s Stanislava Škvarková (SR) - 2020
Skok do diaľky: 652 cm Lauma Grivová (Lot.) - 2017
Trojskok: 14,08 m Dana Velďáková - 2016