Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

IAAF predĺži suspendáciu Ruska, zmene bránia dve podstatné otázky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyčlenenie z medzinárodných štruktúr platí od roku 2015, keď sa prevalila účasť štátu na nečestných praktikách pretekárov.

Dauha 11. marca (TASR) - Medzinárodná asociácia atletických federácii (IAAF) predĺži suspendáciu Ruska za rozsiahly doping v tamojšom športe. Vyčlenenie z medzinárodných štruktúr platí od roku 2015, keď sa prevalila účasť štátu na nečestných praktikách pretekárov.

Na predĺžení suspendácie sa dohodli čelní predstavitelia IAAF na stretnutí v Katare. Podľa šéfa antidopingovej jednotky Runeho Andersena bránia v zmene postoja dve zásadné otázky - analýza získaných dát z moskovského laboratória a uhradenie výdavkov spojených so škandálom. "Obe musíme vyriešiť," uviedol Andersen. Zároveň dodal, že jeho skupina sa zaoberá aj tvrdeniami, že atletickí tréneri s pochybnou povesťou sa stále angažujú v tamojšom športe. Na druhej strane sa však vyjadril, že pre Rusko existuje nádej zúčastniť sa na tohtoročných MS v Dauhe (27. septembra - 6. októbra) pod vlastnou vlajkou. "Ešte je čas, ale musia splniť všetky podmienky," citovala Andersena agentúra AFP.

Od roku 2015 môžu ruskí atléti štartovať na medzinárodných podujatiach iba pod neutrálnou vlajkou a po splnení kritérií IAAF.