Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

Podľa IAAF urobilo Rusko len malý progres v boji s dopingom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Prezident IAAF Sebastian Coe uviedol, že zatiaľ nie je v pláne zjemniť tresty pre ruských športovcov.

Londýn 13. apríla (TASR) - Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) uviedla, že Rusko urobilo len malý progres v boji proti systematickému dopingu a k návrátu svojich športovcov na medzinárodné podujatia.

Odhalenie systematického dopingu v krajine zastavilo Rusku členstvo v IAAF a zabránilo účasti športovcov aj na OH 2016 v Riu de Janeiro. IAAF vo svojej správe zároveň kritizovala rozhodnutie dosadiť do pozície šéfky národnej antidopingovej agentúry Jelenu Isinbajevovú.

"Je ťažké vidieť, či táto zmena pomôže k požadovanej zmene kultúry v ruskej atletike, respektíve k propagácii čistého prostredia," uviedol predseda pracovnej skupiny pre Rusko Rune Andersen.

Isinbajevová dlhodobo kritizuje Svetovú antidopingovú agentúru (WADA) tvrdiac, že dopingové vyšetrovanie je súčasťou protiruského sprisahania. Ruská žŕdkarka sa nemohla z dôvodu celoplošného zákazu zúčastniť hier v Riu.

Prezident IAAF Sebastian Coe uviedol, že zatiaľ nie je v pláne zjemniť tresty pre ruských športovcov. "Čistí" športovci sa pri dlhodobo negatívnych dopingových testoch môžu zúčastniť súťaží pod neutrálnou vlajkou. Tento štatút má zatiaľ 12 ruských atlétov. Informovala agentúra AP.