Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

VIDEO: Kučera vyhral rozbeh na 400 m cez prekážky na ME v Amsterdame

Na snímke slovenský bežec cez prekážky Martin Kučera v behu na 400 metrov cez prekážky Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Naopak nedarilo sa oštepárovi Ženúchovi a Bezekovej v behu na 200 m trati. Štuková postúpila do semifinále na 800 m trati.

Amsterdam 6. júla (TASR) - Slovenský reprezentant Martin Kučera sa stal víťazom záverečného rozbehu na 400 m cez prekážky v čase 49,56. Člen atletického klubu BK HNTN Bratislava si utvoril nový osobný rekord a do štvrtkového semifinále postúpil ako najrýchlejší pretekár, keď ako jediný zabehol v rozbehoch čas pod 50 sekúnd.

"Bežalo sa mi úžasne, vôbec som takýto čas nečakal v cieli. Išiel som si svoje, všetko išlo tak, ako malo. Všetko mi perfektne, rytmicky vyšlo, najlepšie ako len mohlo. Ináč si to neviem vysvetliť. Veľmi sa teším z 'osobáku', pretože si myslím, že ma to trochu priblížilo k Riu. Som veľmi šťastný. Zajtra to bude ťažké, tí najlepší budú oddýchnutí, uvidíme ako zregenerujem do zajtra. Je to všetko otvorené," vyjadril sa po dobehu pre Slovenský atletický zväz Kučera.



Oštepár Ženúch mimo finále

Slovenský reprezentant Patrik Ženúch nepostúpil do 12-členného oštepárskeho finále, keď v kvalifikačnej A-skupine skončil výkonom 69,38 m na 15. mieste. Člen VŠC Dukla Banská Bystrica zaostal ďaleko za svojim tohtosezónnym maximom, v máji dohodil vo Varšave oštepom do vzdialenosti 77,07 m.

Na snímke slovenský reprezentant v hode oštepom Patrik Žeňúch
Foto: TASR/Martin Baumann


Bez finále aj Bezeková

Nedarilo sa ani Alexandre Bezekovej, ktorá sa nepredstaví vo finále majstrovstiev Európy v holandskom Amsterdame na 200 m trati. V úvodnom semifinále skončila časom 23,71 s na poslednom mieste.

"Nečakala som, že ma bude semifinále takto bolieť. Nemala som úplne ideálnu dráhu, ale bohužiaľ treba bežať v každej. Podľa mňa to bolo celkom vyrovnané v prvej polovici trate. Myslela som si, že pobežím lepšie. Cieľom bolo semifinále na 200 m, ostatné je pre mňa už len taký doplnok. Sú to moje tretie majstrovstvá Európy a prvýkrát som sa dostala do semifinále. Čo sa týka predchádzajúcich umiestnení, tak tuto som si to oveľa vylepšila," zhodnotila semifinále pre Slovenský atletický zväz Bezeková.



Štukovej postup

Slovenská reprezentantka Alexandra Štuková skončila v treťom rozbehu majstrovstiev Európy v holandskom Amsterdame na 800 m trati časom 2:04,58 min na šiestom mieste, čo jej nakoniec stačilo na postup do štvrtkového semifinále.

"Bolo to celkom dobre rozbehnuté, chcela som sa držať tak troška viacej vzadu, aby som neprišla do kolízie, lebo predo mnou bolo niekoľko kolízií. Myslela som si, že na konci bude viacej síl a že viacej zabojujem vo finiši, akosi to však nešlo až tak rýchlo. Som veľmi rada, že sa mi podarilo postúpiť. Modlila som sa a čakala som, kým odbehajú všetky behy a do poslednej chvíle som verila, že by som mohla postúpiť. Keď som zbadala na tabuli 'qéčko', tak som bola šťastná. Teším sa na zajtrajší beh. Dám sa dokopy, zregenerujem a dúfam, že to bude zajtra lepšie," povedala pre Slovenský atletický zväz Štuková.



Stepanovovej zranenie

Ruská atlétka Julia Stepanovová, ktorá na majstrovstvách Európy v holandskom Amsterdame súťaží pod neutrálnou vlajkou, skončila pre zranenie už v rozbehoch na 800 m. Informovala agentúra DPA.

Tridsaťročná Ruska sa zranila približne 200 m pred záverom, nakoniec dokrívala do cieľa. Stepanovovej povolila Medzinárodná asociácia atletických federácií ako prvej Ruske štartovať pod neutrálnou vlajkou na ME, ale aj na OH 2016 v Riu de Janeiro vďaka mimoriadnemu prínosu a ochrane čistých atlétov, fair play a integrite a autentickosti k tomuto športu. Bežkyňu na 800 m v roku 2013 potrestali dvojročným dištancom pre nezrovnalosti v biologickom pase.

Ruská atlétka Julia Stepanovová
Foto: TASR/AP


Jana Velďáková vo finále

Slovenská reprezentantka Jana Velďáková postúpila na majstrovstvách Európy v holandskom Amsterdame do finále v diaľke, keď v záverečnej tretej sérii skočila 6,47 m, čo jej v kvalifikácii vynieslo konečné deviate miesto. Diaľkarské finále sa uskutoční v piatok 8. júla vo večerných hodinách.

"Povedala som si, že musím pridať pár centimetrov, lebo potom hrozilo, že nepostúpim. Ten druhý a tretí skok bol po technickej stránke katastrofa. Som rada aspoň za takýto výkon. Podstatné je to, že idem ďalej. Rozhodujúci skok bol taký ako ten druhý, na natiahnutú nohu, nedochádzala som na dosku, tým pádom som urobila zbytočné chyby. Z toho plynulo aj to, že ma to nevynieslo ďalej do diaľky, ale skôr to boli také zarazené skoky," sebakriticky zhodnotila kvalifikačné vystúpenie pre Slovenský atletický zväz Jana Velďáková.