Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Najväčším favoritom 1. ročníka Košice Peace Half Marathon je Sahajda

95. ročník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach 7. októbra 2018. Na snímke najrýchlejší slovenský maratónec Tibor Sahajda v cieli. Foto: TASR - František Iván

Prvý ročník KPHM bol pôvodne plánovaný na jarnú časť sezóny 2021, no vtedy ešte epidemiologická situácia neumožnila jeho uskutočnenie.

Košice 24. augusta (TASR) - Slovenský vytrvalec Tibor Sahajda je najväčší favorit 1. ročníka košického polmaratónu mieru - Košice Peace Half Marathon. Hoci bol premiérový ročník plánovaný na jar, napokon sa uskutoční v poslednú augustovú nedeľu (29.).

Organizátori Medzinárodného maratónu mieru (MMM) už v roku 2019 avizovali rozšírenie svojho programu o nový polmaratón s názvom Košice Peace Half Marathon (KPHM). Týmto krokom reflektujú na kroky organizátorov významných medzinárodných maratónov, ktorí zaraďujú v osobitnom termíne súťaže na polmaratónskej vzdialenosti. Dôležitým impulzom bol najmä fakt, že v nedávnych rokoch sa záujem o jesenný polmaratón, ktorý je súčasť MMM, vyšplhal až na 5000 registrácií. K vzniku nového bežeckého podujatia prispela aj skutočnosť, že pre dopravné obmedzenia a bezpečnostné riziká nie je možné s víziou rastu organizovať polmaratón na klasickej trati do Sene neďaleko Košíc.

Prvý ročník KPHM bol pôvodne plánovaný na jarnú časť sezóny 2021, no vtedy ešte epidemiologická situácia neumožnila jeho uskutočnenie. Aj napriek vzniku KPHM ostane polmaratón súčasťou Medzinárodného maratónu mieru, ktorý je aj v roku 2021 naplánovaný v prvú októbrovú nedeľu.

Najväčší favorit KPHM bude domáci vytrvalec Tibor Sahajda. "Tento polmaratón nám ideálne zapadá do mozaiky príprav na košický maratón. Máme za sebou dve súťažné desiatky, Tiborova forma vyzerá stabilne. Chceli by sme preteky rozbehnúť v tempe 3:05 na kilometer. Novú trať sme si preštudovali a nevyzerá, že by nás na jej rovinatom profile mohlo niečo prekvapiť," povedal Sahajdov tréner Vladimír Molčan.

Trať pozostávajúca z dvoch okruhov povedie centrom Košíc a jej väčšia časť je koncipovaná do rovnakých lokalít ako MMM. Organizátori očakávajú približne tisícku bežcov, ktorí budú mať k dispozícii aj štvrťmaratón (10,55 km) a minimaratón (4,2 km). Hlavná časť prihlásených (vyše 700 bežcov) však mieri na polmaratónsku trať s dĺžkou 21,097 km. Pre všetkých budú pripravené účastnícke medaily. Platiť budú prísne hygienické opatrenia v súlade s vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva. Organizátori budú postupovať v tzv. režime OTP, v rámci ktorého vydajú štartové číslo iba športovcom, ktorí sa preukážu potvrdením o plnej zaočkovanosti alebo o absolvovanom teste, resp. o prekonaní ochorenia Covid-19.