Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Atletika

O košický maratón mieru je zvýšený záujem

Medzinárodný maratón mieru v Košiciach Foto: TASR

Prvý októbrový víkend bude v Košiciach už neodmysliteľne patriť Medzinárodnému maratónu mieru. Organizátori predpokladajú aj atakovanie maximálnej hranice počtu účastníkov.

Košice 14. júna (TASR) - Prvý októbrový víkend bude v Košiciach už neodmysliteľne patriť Medzinárodnému maratónu mieru (MMM). Organizátori 93. ročníka evidujú zvýšený záujem o účasť na prestížnom podujatí a predpokladajú aj atakovanie maximálnej hranice počtu účastníkov.

Počet pretekárov na MMM sa za uplynulých päť rokov viac než zdvojnásobil. V roku 2015 sa počet prihlásených bežcov dostal nad hranicu 11.000. O veľkom záujme o najstarší maratón v Európe svedčí aj skutočnosť, že organizátori momentálne evidujú približne o tisíc prihlásených viac než vlani o takomto čase. Logistické a bezpečnostné parametre však hovoria, že maximálny počet prihlásených už nemožno príliš navýšiť. "Hranica je stanovená na 12.000 bežcov. Myslíme si, že tento počet sa naplní niekedy na prelome augusta a septembra. Považujeme ho za rozumný vzhľadom k bezpečnosti, logistike i ubytovacích možností v meste," povedal pre TASR organizátor MMM Branislav Koniar.

K programu MMM už neodmysliteľne patrí viacero projektov. Jedným z nich je "Po stopách maratónskych legiend," ktorý je venovaný velikánom svetového maratónu, ktorí sú spätí s košickým maratónom. V roku 2016 sa organizátori obzrú za kariérou japonského maratónca Taheshiho Soa, ktorý na MMM zvíťazil v roku 1976. "Bol to špičkový maratónec svojej doby. Dodnes je aktívnym členom Japonského maratónskeho hnutia a na maratón do Ria pripravuje svojho zverenca. Nevylúčil ani svoju prítomnosť počas MMM v Košiciach. Študenti košických stredných škôl si vyskúšajú štafetový beh, ktorý ponesie jeho meno," prezradil pre TASR Branislav Koniar.

Ďalším z projektov je Môj prvý maratón, ktorý je určený pre všetkých, ktorí už majú niečo odbehané, ale maratónsku trať ešte neokúsili. V súčasnosti je do tohto projektu prihlásených viac než 300 bežcov.

Už počas najbližšieho víkendu je na programe 14. ročník polmaratónu Košice - Seňa. Mužské i ženské rekordy polmaratónu Košice - Seňa sa datujú do roku 2007 a časy Jána Križáka (1:07:52) ani Ingrid Vančišinovej (1:21:40) neboli dodnes prekonané. Blízko k zdolaniu rekordu bol v roku 2015 Tibor Sahajda, ktorý za Križákovým časom zaostal o jedinú sekundu.

Pár dní pred polmaratónom bolo prihlásených 230 bežcov a 50 korčuliarov. Štart polmaratónu bude v historickom centre Košíc, cieľ opäť pred kultúrnym domom v Seni, kde prebehne aj dekorovanie víťazov. Štart polmaratónu je v sobotu o 9.30, korčuliari vyštartujú o pár minút neskôr. "Teším sa, že sa nám podarilo zveľadiť okolie priestorov cieľa polmaratónu, kde sme vymenili dlažbu i asfaltový koberec. Snáď sa nám v budúcnosti podarí niečo spraviť aj s našou retro budovou kultúrneho domu. Chýbať opäť nebude ani živá hudba či rôzne atrakcie pre deti," uviedla starostka obce Seňa Marcela Gallová.