Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

OH2016: Atlét Tóth privíta návrat ruských atlétov, ale bez škandálov

Zlatý olympijský medailista v chôdzi na LOH v Riu de Janeiro Slovák Matej Toth, strieborný Austrálčan Jared Tallent a bronzový Japonec Hirooki Arai, 19.8.2016. Foto: TASR/AP

Práve odhalenie užitia zakázaných látok prinieslo na chodeckej päťdesiatke zlato v Londýne 2012 pre Austrálčana Jareda Tallenta.

Rio de Janeiro 20. augusta (TASR) - Čerstvý olympijský šampión v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth rád privíta ruských atlétov naspäť v súťažnom dianí, ale bez dopingových škandálov. Povedal to po svojom piatkovom triumfe v Riu de Janeiro.

"Určite by boli dobrí aj bez nepovolených prostriedkov. Otázkou je, ako dlho im potrvá očistiť sa. Je to len na nich, musia zmeniť svoje zmýšľanie," povedal pre agentúru AP prvý olympijský medailista v atletických disciplínach v dejinách samostatného Slovenska. Tóth zároveň dodal, že súhlasí s tvrdým trestom pre Rusko, ktoré s výnimkou diaľkarky Klišinovej vylúčili z atletických súťaží na OH 2016: "Zaslúžili si to, medzi chodcami je veľa pozitívne testovaných pretekárov."

Práve odhalenie užitia zakázaných látok prinieslo na chodeckej päťdesiatke zlato v Londýne 2012 pre Austrálčana Jareda Tallenta. Ten pred štyrmi rokmi pôvodne obsadil strieborné miesto, na ktorom skončil tiež v Riu, no po zistení dopingu Rusa Sergeja Kirďapkina pripadol najcennejší kov jemu. "Opäť máme čisté pódium. Na rozdiel od Londýna tentoraz niet podozrenia," uviedol Tallent, ktorý tak nemá pochybnosti o obsadení piatkových stupňov víťazov.