Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

Atlétka Richardsonová sa nepredstaví v Tokiu, zo štafety ju vynechali

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Po tom, ako po pozitívnom teste na marihuanu dostala mesačný dištanc a prišla o štart na stovke, nedostala sa ani do nominácie USA na štafetu 4x400 m.

Los Angeles 7. júla (TASR) - Americká atlétka a druhá žena tohtoročných svetových tabuliek v behu na 100 metrov Sha'Carri Richardsonová sa nepredstaví na OH v Tokiu. Po tom, ako po pozitívnom teste na marihuanu dostala mesačný dištanc a prišla o štart na stovke, nedostala sa ani do nominácie USA na štafetu 4x400 m. Rozhodol o tom strešný orgán americkej atletiky USATF.

Namiesto Richardsonovej sa do americkej štafety dostali English Gardnerová a Aleia Hobbsová. USATF vo svojom stanovisku uviedla, že má zodpovednosť za to, aby bol zachovaný férový prístup pre všetky atlétky. "Máme pochopenie smerom k prípadu Sha'Carri Richardsonovej a budeme ju vo všetkom podporovať. Hoci USATF súhlasí s tým, aby boli pravidlá Svetovej antidopingovej agentúry ohľadom THC prehodnotené, bolo by škodlivé, ak by sme pár týždňov pred OH menili našu politiku a narušili tým integritu olympijského tímu," uviedla USATF v stanovisku, z ktorého citovala agentúra AP.

Marihuana je na zozname zakázaných látok, Richardsonová mala pozitívny test počas júnovej národnej olympijskej kvalifikácie. Dvadsaťjedenročná šprintérka následne prijala zákaz činnosti na mesiac, ktorý jej vymerala Antidopingová agentúra Spojených štátov. Trest jej začal plynúť spätne a jeho súčasťou je anulácia všetkých výsledkov. Štafety sú na OH v Tokiu na programe 6. augusta.

Richardsonová v júni zvíťazila na americkom šampionáte a zaistila si účasť na OH 2020. V apríli vo floridskom Miramare dosiahla čas 10,72 s a zaradila sa na 6. miesto historických tabuliek. V Tokiu mal byť jej súboj s líderkou tabuliek a dvojnásobnou olympijskou víťazkou Shelly-Ann Fraserovou-Pryceovou jedným z vrcholov hier.