Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Atletika

Organizátori Bostonského maratónu nepustia na štart Rusov a Bielorusov

Diváci povzbudzujú bežkyňu pred cieľom Bostonského maratónu. Foto: TASR/AP/Robert F. Bukaty

Bostonský maratón, jeden z najslávnejších a najprestížnejších svetových maratónov, sa po pandémii koronavírusu vracia k svojmu tradičnému aprílovému termínu.

New York 7. apríla (TASR) - Ruskí a bieloruskí bežci nebudú môcť štartovať na tohtoročnom Bostonskom maratóne (18. apríla). Organizátori im zakázali účasť pre ruskú inváziu na Ukrajine.

Zákaz sa týka všetkých ruských a bieloruských športovcov s bydliskom v ich domovských krajinách. Ruskí a bieloruskí občania s trvalým pobytom v zahraničí sa budú môcť zúčastniť na podujatí, ale pod inými vlajkami. "Ako mnohí vo svete sme zhrození a pobúrení tým, čo sme videli a dozvedeli sa zo správ na Ukrajine. Sme presvedčení, že beh je globálny šport a preto musíme vyjadriť podporu ukrajinskému ľudu," citovala agentúra AFP zo stanoviska šéfa exekutívy Bostonskej atletickej asociácie Toma Grilka. Nie je známe, koľko ruských a bieloruských športovcov sa prihlásilo na tohtoročné podujatie.

Bostonský maratón, jeden z najslávnejších a najprestížnejších svetových maratónov, sa po pandémii koronavírusu vracia k svojmu tradičnému aprílovému termínu. V roku 2020 ho zrušili a vlani sa uskutočnil za nižšej účasti v októbri.

Po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu boli ruskí športovci vylúčení z viacerých športových súťaží a podujatí. Okrem Ruska čelí športovým sankciám aj Bielorusko, keďže Rusko podniklo inváziu na Ukrajinu čiastočne z bieloruského územia.