Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Atletika

MS: Atlét Noah Lyles najrýchlejší v semifinále dvojstovky za 19,86

Zľava Číňan Sie Čen-jie, Američan Noah Lyles a Ekvádorčan Alex Quiňónez v semifinále mužov na 200 m na MS v atletike v katarskej Dauhe 30. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Nigérijčanku Blessing Okagbareovú, ktorá drží tretí najlepší svetový výkon sezóny, rozhodcovia pre vyšliapnutie z dráhy diskvalifikovali.

Dauha 30. septembra (TASR) - Britská atlétka Dina Asherová-Smithová zabehla v pondelok na atletických MS najrýchlejší čas v rozbehoch na trati 200 m. Deň po zisku striebra na stovke dosiahla na dvojnásobnej trati čas 22,32. Iba o stotinu sekundy horšia bola vo svojom rozbehu Američanka Brittany Brownová.

Druhý najkratší šprint žien dostal úplne nový náboj, keď viaceré favoritky z hry o zlato vypadli. Obhajkyňa titulu Dafne Schippersová z Holandska nevyriešila svoje problémy so slabinami, pre ktoré neštartovala už v nedeľu večer vo finále stovky. Do rozbehov nenastúpila ani bronzová zo stovky Marie-Josée Ta Louová z Pobrežia Slonoviny, ktorá tak zároveň neobháji striebro z Londýna 2017.

Nigérijčanku Blessing Okagbareovú, ktorá drží tretí najlepší svetový výkon sezóny, rozhodcovia pre vyšliapnutie z dráhy diskvalifikovali. Druhá najlepšia dvojstovkárka sezóny Elaine Thompsonová opäť nepredviedla oslnivý beh, v čase 22,61 zaznamenala iba siedmy najlepší čas.

Už pred šampionátom oznámila líderka tabuliek Shaunae Millerová-Uibová z Bahám, že sa mieni sústrediť na dvojnásobnú trať. Na dvojstovku neplánovala nastúpiť ani čerstvo štvornásobná majsterka sveta na stovke Shelly-Ann Fraserová-Pryceová z Jamajky.

V rozbehoch disciplíny 110 m prek. prišlo k jednému prekvapeniu. Druhý muž svetových tabuliek Daniel Roberts z USA suverénne vyhral svoj beh, lenže pri preskakovaní predposlednej prekážky zhodil súperovu a rozhodcovia ho diskvalifikovali. Najlepším časom postúpil do semifinále Španiel Orlando Ortega za 13,15, problémy nemal ani obhajca titulu Omar McLeod z Jamajky, ktorý predviedol iba o dve stotiny sekundy horší výkon.

V semifinále dvojstovky zabehol najrýchlejší čas 19,86 hlavný favorit na zlato Američan Noah Lyles, no v priamom súboji mu zdatne sekundoval Ekvádorčan Alex Quiňónez, ktorý zaostal iba o deväť stotín sekundy. Svoje rozbehy vyhrali aj Brit Adam Gemili za 20,03 a bronzový zo stovky Kanaďan Andre De Grasse za 20,08. Vo finále sa predstaví aj obhajca titulu Ramil Gulijev z Turecka, ktorý postúpil šiestym najrýchlejším časom 20,16.