Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Atletika

Sebastian Coe vyzval MOV, aby odložil OH v Tokiu

Prezident IAAF Sebastian Coe. Foto: TASR/AP

Coe verí, že MOV čoskoro oznámi nový termín konania OH v Tokiu.

Tokio 23. marca (TASR) - Prezident Svetovej atletiky Sebastian Coe vyzval Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby z dôvodu pandémie nového koronavírusu odložil tohtoročné olympijské hry v Tokiu. V liste zaslanom šéfovi MOV Thomasovi Bachovi zdôraznil, že OH v júli a auguste 2020 nie sú v súčasnej situácii "prijateľné a ani žiadúce".

"Píšem vám so žiadosťou o odklad hier," uviedol Coe v liste, z ktorého citoval portál insidethegames.biz. Podľa šéfa Svetovej atletiky nie sú športovcom zabezpečené férové podmienky na dosahovanie olympijských limitov, šíriaci sa koronavírus sa takisto podpísal pod nedostatočné tréningové podmienky a zvýšil riziko na zranenie športovcov.

Coe verí, že MOV čoskoro oznámi nový termín konania OH v Tokiu. "Nikto nechce, aby boli olympijské hry odložené, nemôžeme však organizovať toto podujatie za každú cenu, určite nie za cenu zdravia športovcov. Rozhodnutie o olympijských hrách musí byť prijaté veľmi rýchlo. Myslím si, že nastal na to správny čas, dlhujeme to našim športovcom," dodal šéf Svetovej atletiky.

Organizátori OH 2020 v Tokiu v nedeľu večer prvýkrát oficiálne potvrdili, že pracujú na možnom odklade súťaží pre svetovú pandémiu nového koronavírusu. MOV informoval, že do štyroch týždňov rozhodne, či olympiádu v Japonsku odloží. Celosvetovo bolo v pondelok ráno v 167 krajinách/regiónoch potvrdených takmer 340-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu 14.706 osôb.