Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Šéf Svetovej atletiky Sebastian Coe príde do Bratislavy

Sebastian Coe, archívna snímka. Foto: TASRAP

Bývalý strednotratiar, dvojnásobný olympijský víťaz a anglický lord zavíta na Slovensko prvýkrát od zvolenia do funkcie v auguste 2015.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Slávnostné vyhlásenie výsledkov ankety Atlét roka 2019 (16. novembra v Bratislave) ozdobí svojou prítomnosťou prezident Svetovej atletiky Sebastian Coe. Bývalý strednotratiar, dvojnásobný olympijský víťaz a anglický lord zavíta na Slovensko prvýkrát od zvolenia do funkcie v auguste 2015. Informovala o tom webstránka Slovenského atletického zväzu (SAZ).

"Sebastiana Coea sme sa k nám snažili dostať už niekoľko rokov, dlhodobo sme na tom pracovali. Hľadali sme rôzne príležitosti, pričom najvhodnejšia sa nám zdala jeho účasť buď na mítingu P-T-S v Šamoríne, alebo na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach. V termínoch týchto podujatí – preferovali sme účasť na športovej akcii – mu to však nikdy nevyšlo, preto sme prišli s myšlienkou pozvať ho na slávnosť Atlét roka," vysvetlil prezident SAZ Peter Korčok.

Šéf Svetovej atletiky (donedávna IAAF) priletí do Bratislavy v sobotu 16. novembra okolo poludnia z Varšavy, kde sa o deň skôr zúčastní na oslavách storočnice poľskej atletiky. Na Slovensku sa zdrží do nedeľného popoludnia. "Okrem účasti na slávnostnom gala večere Atlét roka 2019 nie je vylúčené ani jeho stretnutie s vysokým predstaviteľom našej exekutívy. V prípade, že mu zostane nejaký voľný čas, pán Coe by si v Bratislave rád pozrel zaujímavé múzeum," uviedol Korčok pre web SAZ.

Okrem Coea zavíta na slávnosť Atlét roka 2019 i prezident Európskej atletiky (EA) Svein Arne Hansen, ktorý sa na Slovensku aj vďaka množstvu dobrých priateľov z čias, keď šéfoval chýrnemu mítingu Bislett v Osle, cíti ako doma. Nór už v roku 2015 osobne odovzdával Matejovi Tóthovi ocenenie Atlét roka, ako čestný hosť sa objavil na mítingu P-T-S 2017 v Šamoríne i na tohtoročnej Banskobystrickej latke. Pred dvoma rokmi z titulu svojej funkcie nechýbal ani na európskom šampionáte v krose v Šamoríne. "Pán Hansen má k Slovensku špeciálny vzťah, zjavne sa u nás aj vďaka ľuďom, ktorých dobre pozná, cíti veľmi príjemne," podotkol prezident SAZ.

V Bratislave okrem tradičného oceňovania laureátov ankety Atlét roka uvedú do Siene slávy slávnostne ďalšie tri osobnosti a súčasť atletického večera bude takisto oficiálna rozlúčka s dvojičkami Danou a Janou Velďákovými a poďakovanie sa za ich vyše dvadsaťročné úspešné pôsobenie v slovenskej reprezentácii.