Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Slovenská reprezentácia na ME tímov bez Volka a Veszelku

Na snímke šprintér Ján Volko počas tlačovej konferencie k halovým Majstrovstvám Európy v poľskom meste Toruň, 1. marca 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

SAZ musel pri nominácii pristúpiť k neľahkému a nepopulárnemu rozhodnutiu – v realizačnom tíme sú len zaočkovaní proti Covid-19.

Bratislava 9. júna (TASR) - Slovenská atletická reprezentácia odcestuje na II. ligu ME družstiev do bulharskej Starej Zagory (19. a 20. júna) bez halového exmajstra Európy na 60 m Jána Volka, jedného z najlepších Európanov v trojskoku Tomáša Veszelku, výškara Matúša Bubeníka, nádejného osemstovkára Filipa Revaja i šprintérky Alexandry Bezekovej. Cieľ tímu je jasný - udržať sa v druholigovom pelotóne.

Keďže z pôvodnej dvanástky pre obavy z nákazy koronavírusom Rakúsko odrieklo účasť a Rusko má stále medzinárodný dištanc, obe krajiny automaticky zostúpia do III. ligy a k nim sa ešte pridá posledný tím zo súbojov na 12-tisícovom štadióne Beroe v Starej Zagore, na ktorom zabehla Jordanka Donkovová v roku 1988 svetový rekord 12,21 na 100 m prekážok. Okrem Slovenska štartujú v II. lige ešte Bulharsko, Chorvátsko, Dánsko, Maďarsko, nováčik Island, Izrael, Lotyšsko, Litva a Slovinsko. Slovenský tím – takisto ako Maďarsko, Litva a neštartujúce Rusko – vypadol v roku 2019 z I. ligy.

"Nominácia sa nerodila vôbec ľahko. Mrzia nás najmä absencie opôr. Zranení Volko a Veszelka by boli oporami v piatich disciplínach. Vzhľadom na okolnosti bude pre nás priorita urobiť všetko pre to, aby sme aj nabudúce štartovali v druhej lige. To je náš základný cieľ. Keď sa pozrieme, akých máme silných súperov, nebude ľahké splniť ho," uviedol pre web Slovenského atletického zväzu (SAZ) šéftréner SAZ a technický vedúci výpravy Martin Pupiš. "Na 400 m a 400 m prekážok došlo k dohode, že Emma Zapletalová, ktorá už má olympijský limit, pobeží hladkú štvorstovku, a Daniela Ledecká, ktorá sa o Tokio stále usiluje prostredníctvom renkingu, bude štartovať v prekážkovej."

SAZ musel pri nominácii pristúpiť k neľahkému a nepopulárnemu rozhodnutiu – v realizačnom tíme sú len zaočkovaní proti Covid-19. Vyvolalo to polemiku, emócie i nevôľu, ale s blížiacimi sa OH vedenia zväzu nechce zbytočne riskovať. "Naša priorita je ochrániť zdravie športovcov a vyhnúť sa osudu Ukrajiny, ktorá pre dva pozitívne prípady vo výprave nemohla nastúpiť na superligu ME tímov a vypadla z nej," pripomenul Pupiš. "Podobne dopadla rumunská výprava v Európskom pohári vo vrhoch a aj poľská štafeta na 4x400 m na halových ME. Samozrejme, nič nie je stopercentné, ale tak, ako si zapíname v aute preventívne bezpečnostný pás, aj teraz musíme urobiť maximum pre to, aby sme ochránili športovcov pred ochorením a mohli nastúpiť na súťaž, na ktorú sa dlhodobo pripravovali. U športovcov sme zatiaľ od požiadavky zaočkovania ustúpili. Každý nezaočkovaný však bude musieť absolvovať v zmysle platných nariadení viac testovaní ako ostatní. Aj blížiace sa futbalové EURO ukazuje oprávnenosť nášho postupu, lebo Španielom sa po pozitívnom teste kapitána Busquetsa mimoriadne skomplikovala situácia a dokonca im hrozí kontumácia v úvodnom dueli so Švédskom. Tamojšie médiá kritizujú, že kým olympionici sa mali možnosť zaočkovať, futbalisti nie."

Aby sa čo najviac eliminovala možnosť nákazy koronavírusom, atletická reprezentácia nepocestuje do Bulharska komerčnou linkou, ale vládnym špeciálom. "Nechceli sme prísť na letisku a v lietadle do kontaktu s cudzími ľuďmi, preto sme požiadali o špeciál. Ak sa totiž v tomto období dostal niekto do kontaktu s pozitívnym, asi by to znamenalo olympijskú stopku, keďže Japonci využívajú testovaciu metódu, po ktorej môže človek vykazovať pozitivitu ešte aj štyri mesiace po prekonaní ochorenia Covid-19," dodal Pupiš pre web atletika.sk.

Nominácia SR na II. ligu ME družstiev v Starej Zagore (19. – 20. júna):



MUŽI

100 m: Oliver Murcko (Inter-SC Bratislava), 200 a 400 m: Šimon Bujna (ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica), 800 m: Tomáš Janíček (BK Lysá pod Makytou), 1500 m: Peter Kováč (Slávia STU Bratislava), 3000 m: Peter Ďurica (Slávia UK Bratislava), 5000 m: Radovan Tomeček (Slávia STU Bratislava), 3000 m prek.: Dávid Mazúch (ŠK ŠOG Nitra), 110 m prek.: Matej Baluch (Dukla), 400 m prek.: Martin Kučera (BK HNTN Bratislava), výška: Lukáš Beer, žrď: Ján Zmoray (obaja AC Stavbár Nitra), diaľka: Adam Hriň (MŠK Žiar nad Hronom), trojskok: Patrik Megela (1. AK Humenné), guľa: Adrián Baran (MŠK Vranov nad Topľou), disk: Samuel Kováč (AC Stavbár Nitra), kladivo: Marcel Lomnický, oštep: Jakub Kubinec (obaja Dukla), 4 x 100 m: Bujna, Murcko, Baluch, Samuel Beladič, Miroslav Marček (obaja Slávia STU Bratislava), 4 x 400 m: Murcko, Bujna, Kučera, Baluch Patrik Dömötör (Slávia STU Bratislava)

ŽENY

100 m: Monika Weigertová (Slávia UK Bratislava), 200 m: Viktória Forster, 400 m: Emma Zapletalová (obe ŠK ŠOG Nitra), 800 m: Iveta Putalová (ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica), 1500 m: Lucia Hrivnák Klocová (AK ZŤS Martin), 3000 m: Líza Hazuchová (AK Zdravie v pohybe Lučatín), 5000 m: Lucia Pelikánová (Dukla), 3000 m: Lucia Keszeghová (Slávia STU Bratislava), 100 m prek.: Stanislava Škvarková (Dukla), 400 m prek.: Daniela Ledecká (ŠK ŠOG Nitra), výška: Tatiana Dunajská (Dukla), žrď: Lujza Paliderová (AK ŠK UMB Banská Bystrica), diaľka: Lucia Vadlejch (Dukla), trojskok: Zuzana Ďurkechová (AK Spartak Dubnica), guľa: Natália Váleková (Dukla), disk: Barbora Jakubcová (Atletika Košice o. z.), kladivo: Martina Hrašnová (Dukla), oštep: Petra Hanuliaková (Slávia Trenčín o. z.), 4 x 100 m:Weigertová, Forster, Dáša Tomková (Dukla), Viktória Strýčková (Slávia UK Bratislava), Agáta Cellerová (Slávia Trenčín o. z.), Lenka Kovačovicová (ŠK ŠOG Nitra), 4 x 400 m: Zapletalová, Putalová, Ledecká, Gabriela Gajanová (AK ZŤS Martin), Andrea Švecová (ŠK ŠOG Nitra), Simona Malatincová (Dukla)

Realizačný tím – vedúci výpravy: Peter Korčok, technický vedúci výpravy: Martin Pupiš, lekár: MUDr. Pavol Hajmássy, fyzioterapeuti: Patrik Beňuš, Jozef Kováč, tréneri: Tomáš Benko, Štefan Bielik, Radoslav Ivan, Peter Žňava, Katarína Adlerová, Pavel Slouka, Štefan Mereš, Pavel Kováč, Hajnalka Tóthová, Jozef Hanušovský, Libor Charfreitag, Jaroslav Kolcun, Rudolf Lukáč