Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Atletika

Slovenské atlétky dosiali národný rekord v štafete

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Na postup do finále, kam sa kvalifikovali priamo prvé tri štafety z oboch rozbehov plus ďalšie dve s najlepšími časmi, im to však nestačilo.

Tallinn 11. júla (TASR) - Slovenské atlétky dosiahli na 13. majstrovstvách Európy do 23 rokov v Tallinne národný rekord v štafete na 4x400 metrov. Kvarteto Viktória Strýčková, Gabriela Gajanová, Lenka Predajnianska a Natália Bučičová ho utvorilo časom 3:45,02 min.

Na postup do finále, kam sa kvalifikovali priamo prvé tri štafety z oboch rozbehov plus ďalšie dve s najlepšími časmi, im to však nestačilo. V druhom rozbehu skončili siedme, celkovo im patrila 14. priečka. Doterajší rekord SR do 23 rokov patril štvorici Pešková, Gajanová, Malatincová, Cidoríková časom 3:46,26 min. "Bola to moja vôbec prvá súťažná štvorstovka v sezóne, preto som nevedela, ako to vlastne rozbehnúť. Pocitovo sa mi bežalo fajn a som rada, že som aj ja dopomohla k slovenskému rekordu," uviedla Gabriela Gajanová pre portál atletika.sk.

Aj Slováci siahali na rekord, no o ten ich nakoniec pripravila diskvalifikácia. V III. rozbehu finišovalo kvarteto Mário Hanic, Lukáš Glodžák, Patrik Dömötör, Oliver Murcko tretie a o 7,20 sekundy zlepšilo časom 3:09,82 min predošlý slovenský rekord. Následne ich za porušenie pravidla TR 17.3.1 diskvalifikovali a prišli nielen o rekord, ale aj o 12. miesto spomedzi 18 štafiet. Ako informuje portál Slovenského atletického zväzu, Hanic na prvom úseku pri vbiehaní do cieľovej rovinky šliapol na čiaru medzi dráhami, čo pravidlá nedovoľujú.

muži:
4x400 m (18 štartujúcich) – III. rozbeh: Slovensko (Mário Hanic, Lukáš Glodžák, Patrik Dömötör, Oliver Murcko) diskvalifikované (pôvodne 3. v III. rozbehu 3:09,82 – rekord SR do 23 rokov, celkovo 12.)

ženy:
4x400 m (15 štartujúcich) – II. rozbeh: 7. Slovensko (Viktória Strýčková, Gabriela Gajanová, Lenka Predajnianska, Natália Bučičová) 3:45,02 – rekord SR do 23 rokov (celkovo 14. miesto)