Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Atletika

Šprintér Volko v českej extralige s rekordmi na stovke i dvestovke

Na archívnej snímke slovenský šprintér Ján Volko. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Okrem kompletnej českej špičky šprintérov zdolal na dvojstovke aj známeho štvrtkára Pavla Masláka, halového majstra sveta a Európy.

Praha 13. mája (TASR) - Šprintér Ján Volko vytvoril v 1. kole českej atletickej extraligy v Prahe nový slovenský rekord v behu na 100 m v kategórii do 23 rokov časom 10,23. Rekordný výkon z rozbehu vo finále ešte zlepšil a s 10,21 vyrovnal seniorský rekord Adama Závackého spred štyroch rokov. Na dvestovke zabehol 20,66 a zlepšil vlastný slovenský rekord z vlaňajška o 0,03 s.

Volko z klubu Hraj na tie nohy Bratislava hosťoval v českej extralige v drese AK Olomouc. Na Juliske mu k rekordným časom trochu pomohol aj regulárny vietor, najskôr minimálne s +0,8 m/s, potom s +1,0 a na dvojstovke v daždi takmer s bezvetrím v rovinke s +0,1. Olomouckému klubu pomohol ešte v štafete na 4x100 m. Okrem kompletnej českej špičky šprintérov zdolal na dvojstovke aj známeho štvrtkára Pavla Masláka, halového majstra sveta a Európy.

"Ešte stále som v podstate v plnom tréningu a naozaj som takéto časy nečakal," povedal príjemne prekvapený Volko, strieborný na HME v Belehrade v behu na 60 m. "Navyše počas dvojstovky pršalo a fúkal protivietor v zákrute. Pre mňa bola pocta bežať s Maslákom, celý čas som ho za sebou cítil."

Trénerka Jana Bendová na margo Volkovho výkonu uviedla: "Z tréningových časov viem, že je rýchlostne na úrovni halovej sezóny, ale len teraz sme ukončili objemový tréning a prechádzame do intenzity. Veľké úsilie vynakladá aj v škole, no verila som mu a čakala výkon okolo 10,40."


Z výsledkov Jána Volka v českej extralige:

100 m: 1. Ján VOLKO (AK Olomouc) 10,21, 2. Zdeněk Stromšík (SSK Vítkovice) 10,29, 3. Dominik Záleský (AK Olomouc) 10,36

200 m: 1. Ján VOLKO (AK Olomouc) 20,66, 2. Pavel Maslák (Dukla Praha) 20,83, 3. Jan Jirka (Olymp Praha) 21,13