Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Atletika

Hrivnák Klocová s bronzom na ME. Savinovovú potrestali za doping

Slovenská atlétka Lucia Hrivnák Klocová Foto: TASR/Martin Baumann

Trest Rusky Marie Savinovovej a jej diskvalifikácia na ME 2010 v Barcelone sa dotýka aj slovenskej atletiky a Lucie Hrivnák Klocovej, ktorá sa zo štvrtej priečky v behu na 800 m posunula na bronzovú.

Bratislava 11. februára (TASR) - Dopingové kauzy a diskvalifikácie po dlhých rokoch menia neustále výsledky na vrcholných podujatiach. Trest Rusky Marie Savinovovej a jej diskvalifikácia na ME 2010 v Barcelone sa dotýka aj slovenskej atletiky a Lucie Hrivnák Klocovej, ktorá sa zo štvrtej priečky v behu na 800 m posunula na bronzovú.

Polkárku z Ruska Savinovovú potrestal Športový arbitrážny súd (CAS) štvorročným dištancom od 24. augusta 2015. Jej meno vymažú z výsledkových listín s dátumami od 26. júla 2010 až do 19. augusta 2013. Savinovovej tak odobrali zlato na ME 2010 v Barcelone a pôvodne štvrtá Lucia Hrivnák Klocová sa posunula na bronzovú priečku.

Ruska Savinovová prišla aj o titul majsterky sveta v kórejskom Dägu 2011, zlato na OH v Londýne 2012 a striebro na MS 2013 v Moskve. "Podľa záznamov v jej biologickom pase je zrejmé, že Savinovová užívala doping od 26. júla 2010 do 19. augusta 2013," uviedol CAS v stanovisku.

"Pre samotného športovca, ktorý sa po tak dlhom čase posunul v poradí, to nepredstavuje ozajstnú radosť," povedal šéftréner slovenskej atletiky Martin Pupiš. "V podstate prichádza o všetky benefity s tým spojené, neužije si reálnu slávu. Po siedmich rokoch sa ťažko všetko prepisuje. Športovec si môže uvedomovať krivdu a aj sa zamýšľať nad tým, aký je antidopingový systém nedokonalý."

V odhaľovaní dopingových prípadov sú previnilci často o krok vpredu a neustále sa len dobiehajú. Martin Pupiš: "Usvedčiť niekoho je dobrý čin, ale takéto kauzy neprospievajú atletike a po rokoch zostáva z toho všetkého zmiešaný pocit. Poctivý športovec si zásluhou vinníkov neužije slávnostné vyhlasovania, ceremoniály, uznanie verejnosti. Mám pocit, že v niektorých krajinách doping považujú za súčasť športu a povýšili ho na nevyhnutný rituál s presvedčením, že podstúpiť takéto riziko, aj na úkor zdravia, sa vypláca."

Teraz už bronzová na ME Lucia Hrivnák Klocová si na barcelonské finále detailne spomína. "Vtedy som bola asi najbližšie k medaile, ušla mi o necelý centimeter. Teraz som rada, že ju dodatočne získam a že doputovala po toľkých rokoch ku mne."

Luciu Hrivnák Klocovú mrzí odvrátená strana športu súvisiaca s dopingom. "Zakázané látky vyčíňajú hlavne v Rusku a ja sa v podstate neustále môžem v nejakých výsledkoch posunúť vpred. Je to dosť demotivujúce, keď sa takýmto spôsobom ukrátite o krásne chvíle, ktoré si môžete naplno užiť len v reálnom čase. Štvrté miesta sú pre športovca najhoršie, a takto som ho vnímala v Barcelone aj ja. Myslím si, že Savinovová žiadnu ťažko objaviteľnú zakázanú látku neužívala, skôr úplne jednoduchú, ktorú bolo možné z biologického pasu identifikovať aj skôr, nie ju určiť až po extrémne dlhých siedmich rokoch. Aj preto ju musia zbaviť ďalších medailí, vrátane zlatých na MS i na olympiáde."