Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Atletika

Svetový atlét roka vzíde z pätice nominovaných, nechýba Duplantis

Na archívnej snímke švédsky atlét Armand Duplantis. Foto: TASR/AP

V nominácii už nie sú americký bežec na 800 m Donovan Brazier či kenský bežec na dlhé trate Timothy Cheruiyot.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Joshua Cheptegei a Mondo Duplantis sú v nominácii o cenu pre najlepších atlétov roka. Cenu udelí riadiaci orgán Svetová atletika (WA) 5. decembra. Medzi ďalšími nominovanými sú americký guliar Ryan Crouser, nórsky prekážkar Karsten Warholm a nemecký oštepár Johannes Vetter.

Dvadsaťštyriročný Uganďan Cheptegei prekonal v októbri dlhoročný svetový rekord v behu na 10.000 metrov. Časom 26:11,00 minúty o vyše šesť sekúnd prekonal doterajšie maximum 26:17,53, ktoré od roku 2005 držal Etiópčan Kenenisa Bekele. V auguste zabehol na polovičnej trati čas 12:35,36 m a zlepšil čas, ktorý bol na čele historických tabuliek šestnásť rokov.

Švéd Duplantis prekonal svetový rekord v skoku o žrdi, ktorý má teraz hodnotu 6,18 metra. Dvadsaťjedenročný mladík v 16 pretekoch tento rok neprehral ani raz.

V nominácii už nie sú americký bežec na 800 m Donovan Brazier, kenský bežec na dlhé trate Timothy Cheruiyot, ugandský majster sveta v polmaratóne Jacob Kiplimo, americký šprintér Noah Lyles a švédsky diskár Daniel Stahl. Všetkých vyradili z nominácie po prvom kole hlasovania. Zúčastnili sa na ňom vedúci predstavitelia Svetovej atletiky a fanúšikovia.