Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Atletika

Testovací maratón sa vydaril, Coe: Sapporo preukázalo schopnosti

Sebastian Coe. Foto: TASRAP

Coe uviedol, že sa dodržali prísne protokolové opatrenia proti šíreniu COVID-19.

Tokio 5. mája (TASR) - Šéf Svetovej atletiky (WA) Sebastian Coe je presvedčený, že olympijský maratón v meste Sapporo sa uskutoční podľa plánu. V rámci testovania na OH v Tokiu sa na severe Japonska uskutočnil polmaratón, divákov vyzvali, aby počas neho zostali doma.

Coe uviedol, že sa dodržali prísne protokolové opatrenia proti šíreniu COVID-19: "Sapporo preukázalo najvyššiu úroveň schopnosti organizovať úspešné maratónske a pretekárske podujatia." Tieto vytrvalostné a aj chodecké preteky sa budú konať mimo Tokia pre veľké horúčavy.

Organizátori OH usporiadali v uplynulých dňoch niekoľko testovacích podujatí, hlásili niekoľko problémov. Najväčším je presvedčiť japonskú populáciu, že olympiáda s 11.000 športovcami a tisíckami ďalších účastníkov sa môže konať uprostred pandémie. Podľa prieskumov až 80 percent Japoncov nechce, aby sa športový sviatok konal. V krajine zaočkovali proti koronavírusu iba 2 percentá obyvateľov. "Chápeme ich obavy. Až pätina športovcov na OH bude súťažiť v atletických disciplínach, musíme tejto výzve čeliť. Neverím, že sa nejaká olympiáda bude konať za zložitejších okolností," dodal Coe.