Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Tóth po rokoch v Melagu, verí, že sa kvalitne pripraví na dvadsiatku

Na snímke chodec Matej Tóth prichádza do cieľa na päťkilometrovej trati na halových Majstrovstvách Slovenska v chôdzi v športovej hale Elán v Bratislave 14. februára 2021. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Návrat na dobre známe miesto sa však nerodil ľahko. Pandemické situácia je zložitá, a preto ani Tóth a spol. nevedeli, či do Melaga odcestujú.

Bratislava 18. februára (TASR) - Slovenský chodec Matej Tóth sa po sedemročnej prestávke vrátil do talianskeho Melaga. Verí, že počas sústredenia v nadmorskej výške 1912 metrov sa opäť kvalitne pripraví na dvadsiatku.

Olympijský šampión z Ria de Janeiro 2016 sa na nedeľnom šampionáte v bratislavskej hale Elán dosiahol na 5000 metrov deviaty najlepší výkon tohtoročný výkon na svete 19:54,97 min, vybojoval si štvrtý domáci halový titul a na trojtýždňové sústredenie mohol odcestovať v pondelok v dobrej nálade. V Melagu sa pripravoval v minulosti často. "Nemám to spočítané presne, ale na sústredenia sem chodíme od roku 2007. Bol som tu asi desaťkrát, no naposledy v roku 2014," uviedol pre web Slovenského atletického zväzu (SAZ) 38-ročný chodec banskobystrickej Dukly, s ktorým sa na severe Talianska pod dohľadom kouča Mateja Spišiaka pripravujú i Mária Katerinka Czaková, Michal Morvay a Ľubomír Kubiš. Na budúci týždeň sa k nim pridá i momentálne najlepší slovenský dvadsiatkar Miroslav Úradník.

Návrat na dobre známe miesto sa však nerodil ľahko. Pandemické situácia je zložitá, a preto ani Tóth a spol. nevedeli, či do Melaga odcestujú. "Celý týždeň sme boli ako na hojdačke. Situácia sa menila – ideme, nejdeme a takto dookola. Napokon sa sústredenie podarilo vybaviť, čo ma potešilo. Do hôr som sa už veľmi tešil," priznal slovenský Športovec roka 2016.

Od októbrového splnenia olympijského limitu na Dudinskej päťdesiatke trénoval len na Slovensku, neabsolvoval ani obvyklé januárové zahraničné sústredenie, ktoré bolo zväčša vždy súčasť jeho prípravy na jarnú chodeckú sezónu. Teraz sa po dlhej pauze vrátil do Melaga. "V decembri sme preberali rôzne alternatívy, kam ísť na sústredenie. Melago bola jedna z možností, ku ktorej sme sa napokon priklonili. Jeho výber bol do istej miery kompromis. Ideálny by bol momentálne pobyt niekde v horách a v teple, ale to by v súčasnej situácii, keď všade platia rôzne protipandemické opatrenia, znamenalo veľmi komplikované cestovanie. Preto sme si povedali, že pôjdeme do Melaga, ktoré je dostupné autom, čo bolo pre mňa dosť podstatné," objasňoval Tóth výber miesta svojho tréningového kempu. "Navyše, s Melagom máme výbornú skúsenosť z roku 2014, keď som sa tam skvele pripravil na jarnú dvadsiatku a zlepšil som si osobný rekord na 1:19:48, čo je môj jediný výkon pod 1:20 h v kariére. V talianskych horách budeme trénovať do 7. marca, teda v rovnakom období ako pred siedmimi rokmi. Po návrate budem už len vylaďovať formu na slovenský šampionát na 20 km v Dudinciach."

Na štart dvadsiatky sa postaví 20. marca po takmer štvorročnej pauze. Naposledy súťažil v tejto disciplíne 22. apríla 2017 na Záhoráckej dvadsiatke v Borskom Mikuláši, kde zvíťazil časom 1:24:38 h. "Moje tréningy v Melagu budú zamerané na špeciálne dvadsiatkarské tempo, sústredím sa už viac na kvalitu ako kvantitu. Chcel by som nadviazať na výbornú januárovú robotu. Hoci som nebol nikde na sústredení, aj v domácich podmienkach sa mi podarilo odtrénovať pekné objemy a dostal som sa už aj k špeciálnemu tempu. Mám už dobrý základ a som presvedčený, že všetko je na dobrej ceste. Teraz chcem dôkladne využiť možnosť pripravovať sa vo vysokej nadmorskej výške – to jediné mi doteraz chýbalo a nahrádzal som to prespávaním v hypoxickom stane." Úradujúci olympijský víťaz a exmajster sveta 2015 na 50 km má už za sebou prvé tréningy v Melagu. Podmienky si zatiaľ pochvaľuje: "Snehu hore je dosť, ale cesty sú odhrnuté, suché a aj teplota je prijateľná. Takisto je priaznivá i predpoveď počasia, takže sa, našťastie, nevyskytlo nič, čo by malo obmedziť náš tréning."