Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Tótha počas atletickej ligy pichla do tváre osa, no zvíťazil suverénne

Na snímke Matej Tóth Foto:

Mateja Tótha prijme v stredu aj prezident SR Andrej Kiska.

Banská Bystrica 15. septembra (TASR) - Atletická liga družstiev vyvrcholila na banskobystrických Štiavničkách finálovým 5. kolom. Body do tímového hodnotenia zbieral aj majster sveta v Pekingu chodec Matej Tóth, keď na štadióne krúžil 5000 m. Zvíťazil suverénne, a to napriek tomu, že ho do tváre počas pretekov pichla osa.

Matej Tóth s výkonom 19:41,75 sa od svojho jediného vážnejšieho konkurenta Antona Kučmína s 20:06,71 odpútal v polovici trate a v tempe, na ktoré si zvykol aj na tréningoch, došiel do cieľa. Aj keď ho pichlo do tváre žihadlo, na jeho pohybe a technike sa to neprejavilo.

"Deň pred odchodom do Pekingu ma na oslave mojich detí pichla tiež osa a teraz si vybrala rovnaké miesto na tvári," povedal Matej Tóth a ukázal na postihnutú ľavú stranu pod okom. "Inak sa mi šlo dobre, až som sa prekvapil," opísal pocity po prvom štarte od MS. "Nebolo to až také pomalé, pre nás je najpodstatnejšie, že sme pre klub získali plný počet bodov. Ešte na mňa čakajú preteky v Nitre 2. októbra na pešej zóne, organizuje ich môj otec, nemôžem na nich chýbať."



Mateja Tótha prijme v stredu aj prezident SR Andrej Kiska. "Ako sa oblečiem, to záleží na protokole, ešte si upresníme povinnosti. Hneď odtiaľ odlietam do Ria na krátke sústredenie, musím sa teda už aj pobaliť. V predchádzajúcich dňoch som veľa zažil, po päťdesiatke v Pekingu som sa rýchlo zregeneroval, už som na únavu z nej zabudol, no nemal som kedy poriadne trénovať. Našťastie som tento týždeň dvakrát zašiel nejaké porcie v rýchlosti, inak by som si to nevedel predstaviť."

Kladivár Marcel Lomnický si pochvaľoval po súťaži s víťaznými 74,67 m slovami, že to bol dobrý tréning. "V predchádzajúcich dňoch som viac oddychoval, bola to pekná rozlúčka so sezónou. Nejaký veľký výkon som neočakával, čiže fajn to dopadlo. Sezóna bola spojená s radosťami, osobný rekord som si nezlepšil, no to mi vôbec neprekáža. Na takej úrovni sa nemôžem zlepšovať každý rok, ôsme miesto na majstrovstvách sveta v Pekingu si preto veľmi cením."

Marcel Lomnický si vyhrnie rukávy pri odvážnom zámere, úplne sa osamostatniť a vybudovať si priestor na tréningy pri svojom bydlisku. "Moje stavebné zámery na výstavbu kladivárskeho sektora sa dúfam naplnia v nadchádzajúcich dňoch. Budem ho potrebovať, olympiáda láka, siahnem pred ňou na veľa zmien, čo nefungovalo, to vyškrtnem. Nehovorím, že sa vrátim k nejakému modelu, každá sezóna je iná a zase niečo v príprave pridám. Najviac času v tréningoch strávim so sestrou Nikolou a Liborom Charfreitagom, iných pri sebe nepotrebujem."

Na kladivárku Martinu Hrašnovú, ktorá zvíťazila so 66,85 m, čakajú ešte armádne majstrovstvá sveta. "Teraz som nebola až tak motivovaná, podstatné boli body. Som unavená, sezóna bola dlhá, aj so zdravotnými problémami. Armádne MS sú však povinnosť, preto ešte trochu zatrénujem a dúfam, že hodím slušný výkon."

Martina Hrašnová sa bude môcť z čoho poučiť. "Budúci rok je pre mňa najpodstatnejší, dobre, že som sa dopustila chýb teraz a nie pred Riom. Aj tretie miesto v našom seriáli IAAF potešilo, trochu mrzí, že ma len osem centimetrov delilo od druhého miesta. Túto sezónu ovládla Poľka Wlodarczyková, prehodiť ju bude takmer nemožné. Po sezóne si oddýchnem, doliečim sa a po dlhšom odstupe sa pustím do tréningov. Predstavu už mám, tento rok bol objemovejší, teraz by mal byť intenzívnejší, aj pretekať začnem neskôr. V realizačnom tíme nastanú asi zmeny, ale nechám si ich ešte prejsť hlavou."