Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Účasť na OH ma istú zatiaľ iba Tóth, šanca zbierať body bude na P-T-S

Na snímke zľava generálny sekretár Slovenského atletického zväzu (SAZ) Vladimír Gubrický, slovenský atlét Matej Tóth, slovenská atlétka Iveta Putalová, prezident SAZ Peter Korčok, šéftréner SAZ Martin Pupiš počas tlačovej konferencie k letnej atletickej sezóne s prívlastkom olympijská a k prípravám 56. ročníka medzinárodného mítingu P-T-S v Šamoríne (2. 6.), v Bratislave 7. mája 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Olympijská kvalifikácia sa uzavrie 29. júna, na OH 2016 v Riu de Janeiro štartovalo šestnásť slovenských atlétov.

Bratislava 7. mája (TASR) - Necelé tri mesiace pred olympijskými hrami má spomedzi slovenských atlétov istú účasť v Tokiu jedine chodec Matej Tóth. Emma Zapletalová vlani splnila limit v behu na 400 metrov cez prekážky, no v čase prerušenej kvalifikácie Svetovou atletikou (WA). Šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) Martin Pupiš verí, že okrem nej si postup vybojujú aj ďalší a počet zástupcov sa vyšplhá na dvojciferné číslo.



Momentálne v kvalifikačnom rebríčku figuruje na postupových miestach sedem Slovákov: šprintér Ján Volko (100 aj 200 m), kladivári Martina Hrašnová s Marcelom Lomnickým, chodci Mária Katerinka Czaková, Miroslav Úradník (obaja 20 km) a Michal Morvay (50 km) a trojskokan Tomáš Veszelka. Tesne za sú Gabriela Gajanová (800 m), Stanislava Škvarková (100 m prek.) a Daniela Ledecká (400 m prek.). "S touto dvanástkou vo veľkej miere počítame, že by sa mala zúčastniť na olympijských hrách. Určite medzi kandidátov patria dvaja výškari Matúš Bubeník a Lukáš Beer, Martin Kučera, ktorý štartoval na 400 m prek. na olympiáde v Riu. Ako avizujeme od začiatku minulej sezóny, máme záujem, aby sme na OH mali minimálne jednu štafetu. Ambície môžu mať štafeta na 4x400 m žien aj mixová," povedal Pupiš.



Miešaná štafeta zlepšila 1. mája na podujatí World Athletics Relays v poľskom Chorzówe časom 3:19,66 min národný rekord, nezískala však miestenku na OH ani na MS 2022 v americkom Eugene. "Bolo to pre nás trošku sklamanie, počítali sme, že sa dostaneme na MS alebo na OH. Pre každého z nás to bol prvý štart, myslím si, že na to máme, ak ešte bude možnosť, išla by som do toho," povedala Iveta Putalová, ktorá bežala v kvartete s Oliverom Murckom, Zapletalovou a Šimonom Bujnom. Pupiš avizoval, že Slováci plánujú zorganizovať preteky s medzinárodným obsadením, kde by mali ďalšiu šancu kvalifikovať sa do Japonska: "Na sto percent bude ženská štafeta v plnej kvalite bežať 20. júna v Starej Zagore na majstrovstvách Európy v družstiev. Okrem toho by sme chceli, aby obe štafety mali minimálne ešte jednu možnosť. Ďalšia bude deň po P-T-S, keď urobíme taký štafetový míting, do konca tohto týždňa by sme chceli uzavrieť, či to bude mixová, alebo ženská. Tej, ktorá zostane, by sme chceli zrealizovať štart či už na samostatnom mítingu, alebo v rámci ligy. Samozrejme, pre nás je výhodné súperiť s krajinami, ktoré nás nemôžu ohroziť, ale musíme splniť tú podmienku, aby sme sa kvalifikovali. Budeme oslovovať prioritne krajiny z okolia Rakúsko, Maďarsko, Česko, Poľsko, s ktorými máme najbližšie vzťahy. Ak budeme mať pretekárov aj z iných krajín na P-T-S, viem si predstaviť, že aj z toho by sme vyskladali nejakú štafetu."



Olympijská kvalifikácia sa uzavrie 29. júna, na OH 2016 v Riu de Janeiro štartovalo šestnásť slovenských atlétov. "To je ideálny scenár. Ak sa dostaneme na dvojciferné číslo, nebudeme sklamaní. Dúfam, že sa prehupneme cez desiatku a budeme sa blížiť k dvadsiatke," dodal Pupiš. Veľkú šancu zlepšiť si postavenie v rebríčku budú mať Slováci 2. júna na mítingu P-T-S v Šamoríne. Päťdesiaty šiesty ročník má strieborný štatút podujatia World Athletics Continental Tour, ktorým sa v roku 2021 pýši sedemnásť mítingov na svete. Vďaka tomu pretekári na prvých ôsmich miestach môžu získať k bodom za svoj výkon aj bonusy od 100 bodov za prvú do 40 bodov za ôsmu priečku. Uskutoční sa štrnásť až šestnásť disciplín a podľa Pupiša ich budú organizátori šiť na mieru najvážnejším slovenským uchádzačom o olympijské miestenky.



Predstavitelia SAZ sa snažia, aby sa na P-T-S v obmedzenom počte mohli prísť pozrieť aj diváci. "Tento ročník je ovplyvnený situáciou, musíme sa prispôsobiť podmienkam. Rezort x-bionic sphere je karanténne tréningové centrum a ním aj zostane. Bude to pre nás náročnejšie z hľadiska organizácie, príchodov a odchodov atlétov. Verím, že toto všetko zvládneme. Strieborný štatút podčiarkuje dôležitosť nášho mítingu, evidujeme zvýšený záujem atlétov a očakávame veľmi kvalitné zastúpenie," povedal generálny sekretár SAZ Vladimír Gubrický.
Na snímke slovenský atlét Matej Tóth počas tlačovej konferencie k letnej atletickej sezóne s prívlastkom olympijská a k prípravám 56. ročníka medzinárodného mítingu P-T-S v Šamoríne (2. 6.), v Bratislave 7. mája 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zo zahraničných mien už organizátori potvrdili štart vlaňajšieho víťaza na 100 m Mikea Rodgersa z USA a vicemajsterky sveta v skoku do diaľky z roku 2015, Britky Shary Proctorovej. Medzi domáce hviezdy bude patriť Tóth, úradujúci olympijský šampión sa pripravuje na obhajobu zlata v chôdzi na 50 km. S kariérou na P-T-S sa rozlúči na "šprintérskej" trati 3000 m, ktorá je tradičná súčasť programu. "Po Dudinciach som sa pokúšal udržať formu zo zimnej prípravy. Žiaľ, moje svaly nevydržali nápor, mierne som si natiahol zadný stehenný sval. Radšej si oddýchneme a v máji začneme prípravu na samotnú olympiádu. Zdravotne sa už cítim v poriadku, nič mi nebráni, aby som zintenzívnil objemy. Celú prípravu až do odletu máme rozplánovanú. Dva týždne budeme v Tatrách, tri týždne v Taliansku, tie budú najdôležitejšie v príprave na olympiádu. Súťaž už reálne vidím jedine na P-T-S, ak sa dokážem pripraviť, budem štartovať, ale budem už myslieť na olympiádu. Určite nepôjdem do rizika zranenia, no nechcel by som si nechať ujsť moju poslednú P-T-S," povedal 38-ročný Tóth.