Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Atletika

Na Dudinskej päťdesiatke sa opäť predstaví chodecká elita

Na archívnej snímke slovenská chodkyňa Mária Katerinka Czaková. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Okrem finančných prémií sa bude bojovať aj o body do kvalifikačného rebríčka o postup na olympijské hry v Paríži a tiež na júnové ME v Ríme.

Dudince 13. marca (TASR) - Mesto Dudince bude v sobotu opäť dejiskom významného atletického podujatia. Chodecká elita sa predstaví na 43. ročníku pretekov Dudinská päťdesiatka (D50). Po vyradení trate 50 km z programu olympijských hier bude prvýkrát v histórii hlavnou disciplínou chôdza na 20 km.

Prestížny chodecký seriál World Race Walking Tour má v roku 2024 osemnásť dielov, zlatý status má sedem z nich a do najvyššej kategórie patrí aj podujatie v Dudinciach. To prilákalo 220 chodkýň a chodcov z celého sveta. V štartovej listine figurujú napríklad svetová šampiónka na 20 aj 35 km z Eugene 2022 Kimberly Garcíová Leónová z Peru, ktorá vlani práve na D50 utvorila svetový rekord 2:37:44 h na 35 km, vicemajsterka sveta 2022 v oboch chodeckých disciplínach Poľka Katarzyna Zdzieblová, jej krajan a olympijský víťaz z Tokia 2021 na 50 km Dawid Tomala, strieborný z OH 2012 v Londýne na 20 km Guatemalčan Érick Barrondo či bronzový na MS 2013 na 50 km Ihor Hlavan z Ukrajiny. "V štartovke mužov na 20 km máme štyroch s osobným rekordom pod 1:19 h a ďalších troch, ktorí túto trať zvládli pod 1:20 h," pripomenul riaditeľ pretekov Július Korčok podľa tlačovej správy Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Mužov sa prihlásilo vyše 50, žien je v predbežnej štartovke 41. Pôjde sa aj mužská tridsaťpäťka (4 prihlásení) a takisto miešaná štafeta na maratónskej trati (muž 11,195 km, žena 10 km, muž 11 km, žena 10 km) so štyrmi dvojicami.

Súťažiť sa bude na novom jednokilometrovom okruhu s certifikátom Svetovej atletiky. "Predpokladám, že bude rýchlejší, zákruty nie sú také ostré ako na predchádzajúcom. Práve toto by mohlo viac vyhovovať najmä dvadsiatkárom. Keďže v tomto roku sa na žiadnom vrcholnom podujatí nepôjde tridsaťpäťka, tomu zodpovedá aj účasť. Disciplínu sme však na žiadosť riaditeľa súťažného oddelenia Svetovej atletiky Pierca O´Callaghana nechali v programe, aby sme zachovali kontinuitu a umožnili do seriálu World race Walking Tour bodovať aj vytrvalcom. O rok však budú preteky na 35 km pre chodcov znova zaujímavé, lebo na MS 2025 v Tokiu sa táto disciplína vracia do programu," informoval Korčok.

Okrem finančných prémií sa bude bojovať aj o body do kvalifikačného rebríčka o postup na olympijské hry v Paríži a tiež na júnové ME v Ríme. Práve tieto dva vrcholy sú priorita i pre slovenskú chodeckú reprezentáciu. "Teší ma, že pred začiatkom hlavnej časti chodeckej sezóny 2024 môžem konštatovať dobrú pripravenosť väčšiny našich reprezentantov. Okrem Emy Hačundovej, ktorá mala v príprave časté výpadky a sezónu naplno ´rozbalí´ až neskôr, sa im v tréningoch darilo," vyhlásil šéftréner chodeckej reprezentácie SR Roman Benčík. "Dospeláci otvoria sezónu tradične doma na Slovensku v Dudinciach. V jej úvode pôjde najmä o vylepšenie si renkingového umiestenia v olympijskej kvalifikácii. Budem spokojný, ak si aspoň traja naši reprezentanti zlepšia postavenie smerom v rebríčkoch pre účasť na OH a ME. Verím, že sa v sobotu dočkáme i osobných rekordov," doplnil.

V aktuálnom kvalifikačnom rebríčku o OH 2024 v Paríži je na postupovom mieste na 20 km Mária Katerinka Czaková (33.), tri miesta za poslednou pozíciou (48.) znamenajúcou miestenku je Hana Burzalová (51.), Alžbeta Ragasová je 68. U mužov je na postupovej priečke Dominik Černý (45.), štyri miesta za štyridsaťosmičkou (52.) je Miroslav Úradník a Michalovi Morvayovi patrí 72. miesto. Čo sa týka ME v Ríme, v prvej tridsaťpäťke rebríčka sú Mária Katerinka Czaková (19.), Burzalová (24.) a Ragasová (34.), z mužov je Černý 22. a Úradník 26., Morvay (36.) je jednou miestečko za postupovou tridsaťpäťkou. "Zdá sa, že účasť na OH v Paríži by už nemala ujsť Marike Katerinka Czakovej, ktorá je v renkingu dosť vysoko. Ostatní musia o miestenky ešte tvrdo bojovať. Najväčšie šance uspieť v boji o Paríž majú asi Burzalová, Černý a Úradník," odhadol Roman Benčík. "Po Dudinciach nás čakajú v apríli veľmi dôležité preteky 6. apríla v Poděbradoch a potom majstrovstvá sveta družstiev v tureckej Antalyi 20. a 21. apríla, kde sa bude bojovať najmä o olympijské miestenky v miešanej štafete na maratónskej trati. Postavíme dve štafety, ktoré budú bojovať o nomináciu do Paríža. Ich zloženie bude jasné po poděbradských pretekoch, ktoré budú zároveň i slovenským šampionátom mužov a žien na 20 kilometrov."

Na archívnej snímke slovenský chodec Dominik Černý.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Mária Katerinka Czaková, ktorá sa po narodení syna Alexa v máji 2022 dostala v druhej polovici uplynulého roka do výbornej formy a má veľkú šancu získať štvrtý raz za sebou olympijskú miestenku, ladila formu na chodecký rok 2024 v tureckom Burdure pod dohľadom kouča Mateja Spišiaka. "Príprava dopadla veľmi dobre, odmakala som patričný objem i úseky v potrebnej intenzite. Takisto sa mi vyhýbali choroby aj zranenia, z čoho mám veľkú radosť, lebo som mohla trénovať bez akýchkoľvek obmedzení," prízvukovala skúsená chodkyňa.

Prezident SAZ Peter Korčok vyslovil spokojnosť s tým, že sa 43. ročník Dudinskej päťdesiatky podarilo pripraviť: "Chceme nadviazať na vlaňajšok, keď bola D50 najkvalitnejšie podujatie v rámci seriálu World Race Walking Tour. Premiérovo zorganizujeme aj novú olympijskú disciplínu, miešanú štafetu, čo je pre nás ďalšia veľká výzva. Potešili by ma, samozrejme, naši elitní chodci, ak by dosiahli výkony, ktoré ich ešte viac priblížia k olympijskému Parížu."