Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Atletika

Verdikt CAS neovplyvní obnovenie ruského členstva vo WA

Prezident Ruského olympijského výboru (ROV) Stanislav Pozdňakov hovorí počas tlačovej konferencie 17. decembra 2020 v Moskve. Ruskí športovci nebudú môcť štartovať na OH 2020 v Tokiu a ZOH 2022 v Pekingu. Po odvolaní Ruska proti štvorročnému dištancu Športový arbitrážny súd (CAS) znížil trest na polovicu. Ruskí športovci, ktorí sa nedopustili dopingového prehrešku, však budú môcť na najväčších podujatiach štartovať so štatútom "nezávislých" a bez národných symbolov, podobne ako na zimnej olympiáde 2018 v Pjongčangu. "Na podujatiach sa nesmie hrať, alebo spievať ruská hymna. Na dresoch sa tiež nesmie objaviť znak Ruska," cituje agentúra dpa z verdiktu CAS. Foto: TASR/AP

Strešná organizácia ruskej atletiky má zastavenú činnosť pre viaceré dopingové prípady od roku 2015.

Lausanne 18. decembra (TASR) - Vedenie Svetovej atletiky (WA) informovalo, že štvrtkové rozhodnutie Športového arbitrážneho súdu (CAS) o zákaze súťaženia ruských športovcov na OH 2020 v Tokiu a ZOH 2022 v Pekingu pod národnou vlajkou nebude mať vplyv na proces obnovenia členstva Ruského atletického zväzu (RusAF) v organizácii. Rozhodne sa o ňom na najbližšom zasadnutí Rady WA.

Strešná organizácia ruskej atletiky má zastavenú činnosť pre viaceré dopingové prípady od roku 2015. Rusi preto môžu na vrcholných podujatiach súťažiť iba pod neutrálnou vlajkou. V uplynulom roku prišlo vo zväze k zmene vedenia a Rusi sa priblížili k obnove plného členstva. Informovala o tom agentúra TASS.