Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Atletika

Warholm má ako prvý tretie zlato na 400 m prek.: Chcem viac a viac

Na snímke nórsky reprezentant Karsten Warholm oslavuje zlatú medailu v behu na 400 m prekážok mužov na MS v atletike v maďarskej Budapešti 23. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Prvé zlato vybojoval v Londýne 2017 a o dva roky neskôr v Dauhe titul obhájil.

Budapešť 24. augusta (TASR) - Nór Karsten Warholm potvrdil na atletických MS v Budapešti status kráľa behu na 400 m prek. V stredu večer získal tretí titul majstra sveta, keď zvíťazil v čase 46,89 s.

Prvé zlato vybojoval v Londýne 2017 a o dva roky neskôr v Dauhe titul obhájil. Pred rokom v Eugene však na stupne víťazov nevystúpil, vo finále skončil na 7. mieste. "Každá zlatá medaila pre mňa znamená veľa, ale táto je špeciálna, keďže som minulý rok neuspel. Minulá sezóna bola náročná, zranil som sa. Prísť sem a byť opäť zlatý je veľmi pekné. Dobrý príbeh o takom malom comebacku," pochvaľoval si Warholm, ktorý sa stal vo veku 27 rokov prvým trojnásobným šampiónom disciplíny. Dva tituly dokázali získať Felix Sanchez z Dominikánskej republiky a Američania Ed Moses a Kerron McClement.

Warholm cítil po pretekoch satisfakciu. Ako sám prezradil, všimol si, že mnohých potešilo, keď sa mu po úspechu na olympiáde v Tokiu prestalo dariť. "Na začiatku vám každý fandí. Médiá okolo vás vytvoria humbuk. Potom však potrebujú príbeh o katastrofe a začínajú vás zrážať. Mňa to však motivovalo. Tréner mi raz povedal, že musím pochopiť, aký je svet cynický. Už nie som naivný. Viem, čo budú ľudia hovoriť," povedal Nór, ktorý na šampionáte čelil aj obvineniu, že v semifinále neprešiel cez prekážku podľa predpisov. Protest talianskej výpravy však zamietli, pretože neprišiel v adekvátnom čase.

Warholm už v mladom veku dokázal všetko. Je svetový rekordér a aktuálne úradujúci šampión olympijských hier, MS i ME. Naďalej však chce rozširovať svoju kolekciu cenných kovov: "Stále mám chuť. Chcem viac a viac. Ak chcete získať zlato, potrebujete byť takýto."