Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Slovenskí politici odsúdili útoky v Paríži

Ľudia súcitia s obeťami parížskych teroristických útokov pred francúzskym konzulom v Montreale, 14. novembra 2015. Foto: TASR/AP

Česť pamiatke všetkým obetiam, uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Slovenskí politici odsúdili teroristické útoky v Paríži a vyjadrili solidaritu s pozostalými. "Jednoznačne odsudzujeme ohavné činy, ktoré spáchali teroristi. Sú útokom na našu slobodu a princípy, na ktorých stojí Európa. Česť pamiatke všetkým obetiam," uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Všetko o útoku v Paríži nájdete TU.


Šéf kresťanských demokratov a podpredseda Národnej rady SR Ján Figeľ bol z útokov zhrozený, označil ich za najväčšiu koordinovanú teroristickú akciou v Európe tohto storočia. "Civilizovaný svet sa musí zomknúť pri obrane základných, univerzálnych hodnôt a spoločne sa brániť proti fanatickému islamskému terorizmu. Stojíme pevne pri obhajobe bezpečnosti a slobody doma, v Európe a vo svete," doplnil.

Útoky v Paríži podľa podpredsedníčky parlamentu Eriky Jurinovej (OĽaNO) potvrdili, že Európa je v ohrození. "V tejto chvíli považujem za dôležité posilniť spoluprácu medzi krajinami Európy a rázne odpovedať na riziká terorizmu, ktorý je stále viac medzinárodný. Osobitne zdôrazňujem potrebu posilniť a zefektívniť výmenu informácií a spoluprácu medzi políciou a tajnými službami v Európe," povedala s tým, že by bolo ilúziou myslieť si, že sa pred terorizmom možno chrániť bez spolupráce.



Šok a zhrozenie vyjadrili aj liberáli. "Napriek strachu, ktorý sa nás zmocňuje a túžbe po krutej odplate, ktorú tento strach vyvoláva, práve v dnešných pohnutých chvíľach musíme udržať rozvahu a do boja s terorizmom miesto citov zapojiť rozum," upozornila v stanovisku SaS. Podľa liberálov treba s terorizmom bojovať na všetkých frontoch a úrovniach spoločnosti. Potrebná má byť aj väčšia medzinárodná spolupráca.

Predseda SDKÚ-DS a šéf Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo bol spolu s kolegami ešte v noci zapáliť na počet obetí sviečky pred francúzskym veľvyslanectvom v Bratislave. Udalosti v Paríži označil za obrovskú tragédiu.

Šéf mimoparlamentnej strany #Sieť Radoslav Procházka v tejto súvislosti poukázal, že Európa má nielen právo, ale aj povinnosť brániť sa vo vojne, ktorú voči nej vedie džihádizmus. "Je to vojna, v ktorej sa prehráva len raz a navždy. Prehráme ju o to skôr, ak sa vzdáme vlastných hodnôt a v strachu a hrôze poprieme svoju podstatu. Ale nevyhráme ju, ak sa budeme tváriť, že všetko ide po starom a že máme ešte nejaké tretie líce, ktoré treba nastaviť. Nemáme," skonštatoval.

Útoky odsúdila aj mimoparlamentná Strana maďarskej komunity. Dnešné zasadnutie republikovej rady strany sa na znak úcty obetiam začalo minútou ticha. "Hlboko odsudzujeme neľudskú sériu útokov, ktorá si vyžiadala početné množstvo obetí. Ide o teroristické útoky v Paríži, ktoré sa týkajú celej civilizácie, a otriasli nielen Európu, ale aj celým svetom," uzavrel predseda strany József Berényi.