Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri raziách v Egypte bolo zabitých 12 podozrivých džihádistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Egyptské úrady podnikajú tvrdé zásahy proti členom Moslimského bratstva od roku 2013, keď armáda zvrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Káhira 20. mája (TASR) - Dvanásť podozrivých džihádistov zabila egyptská polícia v pondelok pri raziách neďaleko hlavného mesta Káhira. Informovalo o tom ministerstvo vnútra. K zásahom došlo deň po tom, čo výbuch bomby pri pyramídach v Gíze zranil 17 ľudí vrátane turistov, pripomenula agentúra AFP.

Bezpečnostné sily "podnikli raziu v byte v Meste Šiesteho októbra (pri Káhire), využívaného na výrobu výbušných zariadení... Na tieto sily začali strieľať, a tak zareagovali. Incident si vyžiadal sedem mŕtvych zo skupiny džihádistov", ktorí boli napojení na hnutie Moslimské bratstvo, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Pri ďalšej takejto razii v káhirskej štvrti aš-Šurúk proti militantnej skupine Hasm, ozbrojenému krídlu Moslimského bratstva, bolo pri prestrelke zabitých päť podozrivých džihádistov. Ministerstvo to dodalo vo vyhlásení.

V oboch bytoch boli skonfiškované zbrane a munícia.

Ministerstvo "v rámci svojho úsilia zneškodniť teroristickú organizáciu Moslimské bratstvo sa prostredníctvom národných bezpečnostných služieb dostalo k informácii, že Hasm pripravuje útoky".

Vyhlásenie nedávalo razie do priamej súvislosti s nedeľným útokom, pri ktorom bomba nastražená pri ceste zasiahla turistický autobus neďaleko svetoznámych pyramíd v Gíze. Tá sa nachádza len 20 kilometrov od Káhiry.

K zodpovednosti za útok sa nikto neprihlásil. Došlo k nemu niekoľko mesiacov po tom, čo bomba uložená pri cesta zasiahla v decembri pri pyramídach autobus s vietnamskými dovolenkármi - zahynuli traja z nich a ich egyptský sprievodca.

Egyptské úrady podnikajú tvrdé zásahy proti členom Moslimského bratstva od roku 2013, keď armáda zvrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Skupina Hasm sa objavila v roku 2016 a v minulosti sa už prihlásila k zodpovednosti za niekoľko útokov.