Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

V Kandaháre vybuchla bomba, najmenej 20 obetí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V roku 2011 zahynulo v Afganistane až 3012 civilistov, vyplýva zo štatistík OSN. Za veľkú väčšinu týchto úmrtí sa pripisuje zodpovednosť ozbrojencov z hnutia Taliban.

Kábul 6. júna (TASR) - Najmenej 20 civilistov prišlo dnes o život pri výbuchu bomby pripevnenej k motocyklu pred hotelom neďaleko letiska v afganskom meste Kandahár. Informovali o tom afganskí predstavitelia.

Policajný šéf provincie Kandahár podľa britskej spravodajskej siete BBC uviedol, že išlo o samovražedný útok, ktorého terčom sa stali prevažne vodiči pracujúci pre zásobovanie jednotiek NATO zhromaždení v zasiahnutom hoteli.

"K bombovému výbuchu došlo neďaleko letiska v ľuďmi preplnenej zóne, pričom o život prišlo 20 civilistov a ďalších 22 utrpelo zranenia," uviedol podľa agentúry Reuters hovorca guvernéra provincie Kandahár.

Na kandahárskom letisku v južnej časti Afganistanu majú hlavnú základňu medzinárodné jednotky ISAF pod vedením Severoatlantickej aliancie.

Minulý rok bol najhorším čo sa týka úmrtnosti civilistov vo vojne v Afganistane, uviedla agentúra AP. V roku 2011 zahynulo totiž až 3012 civilistov, vyplýva zo štatistík OSN. Za veľkú väčšinu týchto úmrtí sa pripisuje zodpovednosť ozbrojencov z hnutia Taliban.