Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Český 1. máj bude v znamení zhromaždení, majálesov či výstupu na Říp

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Sviatok si pripomenú okrem iných aj komunisti, mladí sociálni demokrati a anarchisti.

Praha 1. mája (TASR) - Občania Českej republiky si v nedeľu pripomenú 1. máj, Sviatok práce, zhromaždeniami politických strán, demonštráciami, majálesmi i tradičnými oslavami.

Napríklad členovia historického telocvičného spolku Česká obec sokolská si púťou na horu Říp pripomenú 160. výročie od prvého spoločného výletu a v Prahe a Brne sa budú konať aj akcie na podporu Ukrajiny, ktorá od konca februára čelí ruskej invázii, približuje niektoré prvomájové akcie spravodajský server iDNES.cz.

V Prahe sa zástupcovia niektorých politických strán zídu na Střeleckom ostrove pri pamätnej tabuli pripomínajúcej prvú robotnícku oslavu prvého mája z roku 1890. Sviatok si pripomenú okrem iných aj komunisti, mladí sociálni demokrati a anarchisti.

V skorých popoludňajších hodinách sa na Petříne začne predvolebná kampaň koalície Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a predstaví svojich kandidátov na pražské komunálne voľby. Na tejto akcii sa zúčastní aj český premiér a šéf ODS Petr Fiala.

Česká obec sokolská si púťou na Říp pripomenie 160 rokov od prvého spoločného výletu svojich "sokolských predkov". Vtedy sa na púť vydalo asi 30.000 ľudí vrátane zakladateľov Sokola – Miroslava Tyrša a Jindřicha Fügnera, pripomína iDNES.cz.