Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

24.hu: Nováková navštívi Zemana i Pavla, podľa ktorého je V4 v kríze

Na snímke prezidentka Maďarska Katalin Nováková počas tlačovej konferencie. Foto: TASR Michal Svítok

Nováková udelí Zemanovi na Pražskom hrade vysoké štátne vyznamenanie Veľký kríž Maďarského rádu za zásluhy aj s reťazou.

Budapešť/Praha 3. marca (TASR) - Maďarská prezidentka Katalin Nováková odcestuje v piatok do českej metropoly, kde ju prijme odchádzajúci prezident Českej republiky Miloš Zeman. Uviedol to server 24.hu, ktorý pripomína, že maďarská hlava štátu sa stretne aj s Petrom Pavlom, ktorý prezidentský úrad prevezme 9. marca, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Server podotýka, že pražská návšteva Novákovej môže byť dôležitá z hľadiska vývoja maďarsko-českých vzťahov. Proruské gestá vlády premiéra Viktora Orbána v uplynulom období totiž niekoľkokrát ostro kritizoval novozvolený český prezident. Z vyjadrení Pavla tiež vyplýva, že si nie je istý zachovaním spolupráce krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

"Ak sa nedokážeme dohodnúť na základných otázkach, ako je vzťah s Ruskom a pomoc Ukrajine, je otázkou, či máme v takomto zoskupení zostať, alebo či existuje nádej na životaschopnú zmenu," citoval 27. februára server Euractiv slová novozvoleného českého prezidenta.

Nováková udelí Zemanovi na Pražskom hrade vysoké štátne vyznamenanie Veľký kríž Maďarského rádu za zásluhy aj s reťazou.

Končiaci český prezident sa už rozlúčil s prezidentmi Poľska, Srbska, Číny, Nemecka a Izraela. Jeho poslednou zahraničnou cestou bola rozlúčková návšteva Slovenska.




(spravodajca TASR Ladislav Vallach)