Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

A. Duda podpísal zákon obmedzujúci nároky na majetok zhabaný po vojne

Na archívnej snímke z 28. júna 2020 poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

V druhej svetovej vojne zahynulo šesť miliónov Poliakov, z toho polovica židovského pôvodu. Komunistické úrady po vojne znárodnili obrovské množstvo nehnuteľností.

Varšava 14. augusta (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda v sobotu podpísal zákon, ktorý obmedzí nároky na nehnuteľnosti zhabané po druhej svetovej vojne, informovala agentúra AFP. Duda tak urobil aj napriek nesúhlasu zo strany Izraela a USA.

Zákon stanovuje 30-ročný časový limit na vznesenie námietok proti konfiškáciám majetku, ktorý má v mnohých prípadoch spojenie so židovskou komunitou. Tento majetok bol zhabaný najmä v období komunizmu a zákon preto väčšinu možných žiadostí účinne zablokuje, píše AFP.

Duda pre agentúru PAP vyjadril presvedčenie, že tento zákon ukončí obdobie "právneho chaosu" a "reprivatizačnej mafie". Legislatíva podľa poľskej vlády obnoví právnu istotu na trhu s nehnuteľnosťami a zabráni falošným nárokom.

Poľský parlament túto legislatívu prijal v stredu 11. augusta. Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken následne Dudu požiadali, aby ju nepodpísal.

"Odsudzujem legislatívu schválenú dnes v poľskom parlamente, ktorá poškodzuje pamiatku holokaustu a práva jeho obetí," uviedol Lapin vo vyhlásení.

Blinken vyjadril "hlboké znepokojenie" a vyzval Poľsko, aby prijalo komplexný zákon upravujúci nároky na zabavený majetok.

V druhej svetovej vojne zahynulo šesť miliónov Poliakov, z toho polovica židovského pôvodu. Komunistické úrady po vojne znárodnili obrovské množstvo nehnuteľností, ktoré boli často opustené, pretože ich majitelia zahynuli alebo utiekli.

Po páde komunistického režimu v Poľsku v roku 1989 krajina neprijala dostatočne vyčerpávajúci reštitučný zákon podobne ako iné krajiny v strednej a východnej Európe, píše AFP, čo prinútilo jednotlivcov obrátiť sa v tejto veci na súdy.