Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Kyjev žiada stretnutie s Ruskom a signatármi Viedenského dokumentu

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Toto stretnutie chcú zástupcovia našich východných susedov do 48 hodín.

Kyjev 13. februára (TASR) - Ukrajina požiadala o stretnutie s Ruskom a všetkými ostatnými signatármi Viedenského dokumentu do 48 hodín s cieľom prediskutovať situáciu okolo presunov ruských vojsk pozdĺž ukrajinských hraníc, uviedol v nedeľu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Informovala o tom agentúra TASS.

"Rusko nereagovalo na našu žiadosť podľa Viedenského dokumentu. Preto podnikáme ďalší krok. Žiadame o stretnutie s Ruskom a všetkými zúčastnenými štátmi do 48 hodín, aby sme prediskutovali posilňovanie a premiestňovanie ruských jednotiek pozdĺž našej hranice a na dočasne okupovanom Kryme," napísal Kuleba na svojom účte na Twitteri.

Viedenský dokument bol prijatý 30. novembra 2011 na plenárnom zasadnutí Fóra Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre bezpečnostnú spoluprácu vo Viedni. Jeho cieľom je znížiť riziko vojenských konfliktov v zóne OBSE.

V súlade s týmto dokumentom si 56 účastníckych štátov OBSE pravidelne vymieňa informácie o svojich ozbrojených silách, vojenskej organizácii, ľudských zdrojoch a hlavných systémoch zbraní a vybavenia. Krajiny tiež zdieľajú informácie o svojom obrannom plánovaní a rozpočtoch.

Podľa tohto dokumentu Rusko musí špecifikovať oblasti, kde vykonáva vojenské činnosti, uviesť dátumy ich ukončenia, ako aj názvy, podriadenosť, počet vojenských útvarov, ako aj druhy používaných zbraní a vojenského vybavenia.