Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

A. Vučič sa ujal druhého mandátu, vstup do EÚ označil za prioritu

Srbský prezident Aleksandar Vučič (uprostred) sa prihovára občanom Srbska počas inaugurácie do funkcie na druhé funkčné obdobie pred budovou parlamentu v Belehrade v utorok 31. mája 2022. Foto: TASR/AP

Nová srbská vláda, ktorej vytvorenie sa očakáva v júli, bude musieť podľa Vučiča zintenzívniť snahy o členstvo v eurobloku a riešiť ho ako prioritnú otázku.

Belehrad 31. mája (TASR) - Srbský prezident Aleksandar Vučič zložil v utorok prísahu na druhé funkčné obdobie. Vo svojom inaguračnom príhovore označil vstup Srbska do EÚ za prioritu a naznačil, že by sa Belehrad mohol pridať k západným sankciám prijatým v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AP.

"Nie sme politicky neutrálni, pretože sa uchádzame o členstvo v Európskej únii," vyhlásil Vučič v prejave na pôde parlamentu. Srbsko však podľa neho zostane vojensky neutrálne a nebude sa usilovať o vstup do Severoatlantickej aliancie.

Nová srbská vláda, ktorej vytvorenie sa očakáva v júli, bude musieť podľa Vučiča zintenzívniť snahy o členstvo v eurobloku a riešiť ho ako prioritnú otázku. Podľa AP tiež naznačil možnosť, že by Belehrad, ktorý udržuje tradične dobré vzťahy s Moskvou, mohol zvážiť pripojenie sa k západným sankciám voči Kremľu.
Ľudia držia srbskú vlajku počas inaugurácie srbského prezidenta Aleksandara Vučiča do funkcie na druhé funkčné obdobie pred budovou parlamentu v Belehrade v utorok 31. mája 2022.
Foto: TASR/AP

"Budeme sa musieť zaoberať novými sankciami a súvisiacimi záležitosťami, ktoré by nám mohli spôsobiť ujmu, takže by sme požiadali našich európskych partnerov, aby nám pomohli," uviedol Vučič, ktorý je prezidentom Srbska od roku 2017 a predtým pôsobil tri roky ako premiér.

Vučič s výrazným náskokom obhájil svoj prezidentský mandát v aprílových voľbách, ktoré podľa srbskej opozície a zahraničných pozorovateľov neboli slobodné a spravodlivé. Kritici tvrdia, že populista Vučič sa v posledných rokoch uchyľoval k čoraz autoritárskejším spôsobom vládnutia, pričom upevňoval svoje vzťahy so šéfom Kremľa Putinom.

Napriek tomu opakovane deklaruje, že chce Srbsko priviesť do Európskej únie. "Musíme byť pevní v našom európskom smerovaní," povedal 52-ročný Vučič v utorkovom inauguračnom príhovore.