Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Abbás je ochotný spolupracovať s Izraelom, musí však zastaviť agresiu

Na archívnej snímke palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Foto: TASR/AP

Len tak bude podľa palestínskeho prezidenta možné dosiahnuť pokrok v mierových rokovaniach.

Jeruzalem 24. júna (TASR) - Predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás vo svojom prvom verejnom vystúpení týkajúcom sa novej izraelskej vlády uviedol, že je ochotný spolupracovať s "kýmkoľvek, koho si izraelský ľud zvolí ". Abbás vyhlásil, že "v Izraeli bola - a stále je - vládna kríza", napísal vo štvrtok denník The Times of Israel.

Abbás tiež pripomenul, že nová vláda, označovaná v Izraeli za vládu zmeny, zvíťazila iba o jeden hlas. Dodal však, že Palestínčania budú "rokovať s kýmkoľvek, koho si izraelský ľud zvolí. Takže aj s nimi".

V prejave vysielanom v palestínskej televízii Abbás súčasne uviedol, že táto spolupráca musí byť založená na tom, že Izrael "zastaví svoju agresiu", lebo len tak bude možné dosiahnuť pokrok v mierových rokovaniach o konečnom riešení izraelsko-palestínskej otázky.

Izraelský denník dodal, že palestínska samospráva zachováva opatrný postoj voči izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi a vo verejných komentároch deklaruje, že od Bennetta očakáva podobnú politiku, ako presadzoval expremiér Benjamin Netanjahu. Bennett je pritom známy ako dôrazný odporca palestínskeho štátu.

Naftali Bennett, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Palestínske ministerstvo zahraničných vecí považuje za nepresné nazývať Bennettovu vládu za vládu zmeny, kým sa jasne nedištancuje od Netanjahua.

Pokiaľ ide o politiku novej vlády, palestínsky rezort diplomacie "nevidí žiadne rozdiely" v porovnaní s Netanjahuovým kabinetom, pričom sa obáva skôr zhoršenia situácie v tejto oblasti.

Palestínska opozícia na západnom brehu Jordánu tiež vyjadrila skeptický postoj k hypotéze, že by Bennett mohol byť predzvesťou zmeny izraelskej politiky voči Palestínčanom.

"Oni dvaja sú v podstate rovnakí," uviedol už pred dvoma týždňami bývalý vysoký predstaviteľ palestínskeho hnutia Fatah, vládnuceho v pásme Gazy, a Abbásov kritik Násir al-Kidwa, pričom mal na mysli Netanjahua a Bennetta.