Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Abbás označil zosnulého Mubaraka za zástancu palestínskej veci

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Foto: TASR/AP

Dlhoročný prezident Mubarak, ktorý prišiel o moc počas revolúcie v roku 2011, zomrel len niekoľko týždňov po absolvovaní operácie.

Ramalláh/Jeruzalem 25. februára (TASR) - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás označil bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka, ktorý zomrel v utorok vo veku 91 rokov, za zástancu "palestínskej veci". Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zas ocenil Mubaraka za jeho angažovanosť za mier.

Abbás prijal správu o smrti Mubaraka "s veľkým zármutkom" a chválil jeho postoje "na podporu palestínskej veci a palestínskeho ľudu pri dosahovaní jeho slobody a nezávislosti", citovala z vyhlásenia Abbásovej kancelárie agentúra AFP.

"V mene izraelských občanov a vlády by som chcel vyjadriť hlboký zármutok nad úmrtím prezidenta Husního Mubaraka," uviedol Netanjahu a nazval egyptského vodcu "osobným priateľom, ktorý priviedol svoj ľud k mieru a bezpečnosti, ako aj k mieru s Izraelom".

AFP poznamenala, že v roku 1979 sa Egypt - pod vedením prezidenta Anwara Sadata - stal prvým arabským štátom, ktorý s Izraelom uzavrel mier a nadviazal plné diplomatické vzťahy. V rámci tejto dohody sa Izrael neskôr stiahol zo Sinajského polostrova, ktorý získal v šesťdňovej vojne v roku 1967.

Dlhoročný prezident Mubarak, ktorý prišiel o moc počas revolúcie v roku 2011, zomrel len niekoľko týždňov po absolvovaní operácie, uviedla spravodajská stanica al-Džazíra.

Podľa agentúry AP bol Mubarak počas svojej takmer 30-ročnej vlády verným spojencom USA, hrádzou proti islamistom a zástancom udržania mieru s Izraelom. Avšak desaťtisíce mladých Egypťanov, ktorí sa v roku 2011 zúčastnili na 18 dní trvajúcich masových protestoch inšpirovaných tzv. arabskou jarou, ho vnímalo ako prežitok a novodobého faraóna.

Ako ďalej pripomína AP, Mubarak sa stal jediným z lídrov zvrhnutých počas arabskej jari, ktorý bol právoplatne odsúdený. Ešte v roku 2012 mu súd vymeral doživotný trest za to, že nezabránil smrti približne 900 demonštrantov, ktorí zahynuli počas demonštrácií v roku 2011. Mubarak sa voči rozsudku odvolal, pričom najvyšší súd ho o niekoľko rokov zbavil obvinení. Jeho oslobodenie vyvolalo v krajine vlnu nespokojnosti.