Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Abbás vyzval Hamas, aby sa s Izraelom urýchlene dohodol na prímerí

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a palestínsky prezident Mahmúd Abbás si podávajú ruky počas stretnutia v Ramalláhu 7. februára 2024. Foto: TASR/AP

Abbásova medzinárodne uznaná Palestínska samospráva sa tento týždeň nezapojila do rokovaní v Egypte, ktoré sa zameriavali na prímerie medzi Izraelom a Hamasom po vyše štyroch mesiacoch vojny.

Ramalláh 14. februára (TASR) - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v stredu vyzval palestínske militantné hnutie Hamas, aby sa s Izraelom urýchlene dohodlo na prímerí a prepustení rukojemníkov z Pásma Gazy a vyhlo sa tak strašným následkom. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Vyzývame hnutie Hamas, aby urýchlene sfinalizovalo dohodu o väzňoch a ušetrilo našich palestínskych obyvateľov pred pohromou ďalšej katastrofickej udalosti so strašnými následkami, rovnako nebezpečnými ako Nakba z roku 1948," povedal Abbás, pričom narážal na prvú arabsko-izraelskú vojnu, počas ktorej odišlo alebo utieklo zo svojich domovov približne trištvrte milióna palestínskych Arabov.

Abbásova medzinárodne uznaná Palestínska samospráva sa tento týždeň nezapojila do rokovaní v Egypte, ktoré sa zameriavali na prímerie medzi Izraelom a Hamasom po vyše štyroch mesiacoch vojny.

Palestínska samospráva vládla v Pásme Gazy do roku 2007, keď kontrolu nad týmto územím pri vnútropalestínskom konflikte prevzalo militantné hnutie Hamas. V súčasnosti má Abbásova vláda sídlo v meste Ramalláh na okupovanom Západnom brehu.

Spojené štáty, ktoré sú hlavným vojenským podporovateľom Izraela a sponzorom Palestínskej samosprávy uviedli, že podporujú vytvorenie palestínskeho štátu, ale žiadajú zmeny v jej vedení.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyjadril v januári presvedčenie, že Abbás je odhodlaný zreformovať Palestínsku samosprávu, aby mohla účinne prevziať zodpovednosť aj za Pásmo Gazy.