Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Podľa Palestínskeho vodcu mier nastane, keď sa Izrael stiahne

Mahmúd Abbás, archívne foto. Foto: TASR/AP

Vyhlásenie v tomto duchu Abbás zverejnil po tom, ako Izrael a dva arabské štáty v utorok vo Washingtone podpísali prelomové dohody o normalizácii svojich vzťahov.

Ramalláh 16. septembra (TASR) – Palestínsky vodca Mahmúd Abbás je presvedčený, že mier na Blízkom východe nastane len vtedy, ak sa Izrael stiahne z okupovaných území.

Vyhlásenie v tomto duchu Abbás zverejnil po tom, ako Izrael a dva arabské štáty – Spojené arabské emiráty (SAE) a Bahrajn - v utorok vo Washingtone podpísali prelomové dohody o normalizácii svojich vzťahov.

„Mier, bezpečie a stabilita v regióne nebudú, kým sa neskončí izraelská okupácia," uvádza sa v Abbásovom vyhlásení.

Palestínsky premiér Muhammad Ištaja predtým označil podpis zmlúv o normalizácii vzťahov spomínaných dvoch arabských krajín s Izraelom za čierny deň pre arabský svet.

Veľká časť Palestínčanov vníma dohody podpísané medzi Izraelom a dvoma arabskými štátmi z Perzského zálivu ako zradu palestínskej veci. Na protest proti nim sa v utorok vo viacerých palestínskych mestách konali demonštrácie za účasti stoviek ľudí.

Agentúra AFP pripomenula, že Izrael a USA už roky tlačia na krajiny Perzského zálivu, aby nadviazali vzťahy so židovským štátom, najmä vzhľadom na ich spoločnú nevraživosť voči Iránu. Izrael mal do dnešného dňa podpísané mierové dohody iba s dvoma arabskými štátmi: Egyptom (v roku 1979) a Jordánskom (v roku 1994).

Oba štáty - SAE i Bahrajn - sa podpisom zmlúv o normalizácii svojich vzťahov s Izraelom vzdialili od mierovej iniciatívy Ligy arabských štátov z roku 2002, ktorá podmieňuje normalizáciu vzťahov s Izraelom vytvorením nezávislého palestínskeho štátu s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom a s hranicami spred šesťdňovej vojny.

Počas tohto vojenského konfliktu z roku 1967 arabská koalícia utrpela od Izraela zdrvujúcu porážku – Egypt stratil pásmo Gazy a celý Sinajský polostrov, Jordánsko prišlo o východný Jeruzalem a celý západný breh Jordánu a Sýria o Golanské výšiny.