Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Abramovič zakotvil jachty v Turecku, ktoré sa nepridalo k sankciám EÚ

Luxusná jachta Eclipse ruského podnikateľa Romana Abramoviča kotví v prístave tureckého letoviska Marmaris 22. marca 2022. Foto: TASR/AP

Podľa tureckých médií k jachte Solaris po tom, ako dorazila do Turecka, priplávalo na člne niekoľko proukrajinských demonštrantov, ktorí vyjadrili nesúhlas s jej zakotvením v tejto krajine.

Istanbul 22. marca (TASR) - Dve luxusné superjachty patriace ruskému oligarchovi Romanovi Abramovičovi sú zakotvené v Turecku, ktoré sa nepridalo k sankciám Európskej únie proti Rusku. Tieto sankcie sú zamerané aj na tohto majiteľa futbalového klubu Chelsea, ako i ďalších ruských oligarchov. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá o tom informovala v utorok a odvoláva sa na turecké médiá.

Abramovičova 160 metrov dlhá jachta s názvom Eclipse, ktorá sa plaví pod bermudskou vlajkou, bola v utorok ráno zakotvená v prístave Marmaris na juhozápade Turecka. Eclipse sa tak pridala k druhej Abramovičovej jachte Solaris, ktorú v pondelok zachytili na videu v neďalekom tureckom letovisku Bodrum.

Podľa tureckých médií k jachte Solaris po tom, ako dorazila do Turecka, priplávalo na nafukovacom člne niekoľko proukrajinských demonštrantov, ktorí vyjadrili nesúhlas s jej zakotvením v tejto krajine.

"Nie si tu vítaná. Nie vojne na Ukrajine! Odíď ruská loď," kričali ľudia na člne, ktorí niesli ukrajinskú vlajku.

Luxusná jachta "Solaris", ktorá patrí ruskému podnikateľovi Romanovi Abramovičovi sa plaví neďaleko prístavu tureckého letoviska Bodrum v Egejskom mori 21. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Turecko, ktoré je členom Severoatlantickej aliancie (NATO) a má silné väzby s Ukrajinou i Ruskom, sa nepridalo k západným sankciám uvaleným na Rusko. Západné krajiny vrátane USA a Európskej únie totiž uvalili na Moskvu bezprecedentné sankcie v súvislosti s jej vojenským útokom na Ukrajinu. Na sankčnom zozname sa ocitli aj ruskí oligarchovia a iné osoby blízke ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. V súvislosti so sankciami boli v európskych krajinách zadržané jachty mnohých bohatých Rusov.

Abramovič, ktorý má izraelské aj portugalské občianstvo, bol minulý týždeň zaradený na sankčný zoznam Európskej únie i Británie.