Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Severnej Kórei údajne hrozí vážna humanitárna kríza

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ide o druhú najvyššiu úroveň šesťstupňovej stupnice hodnotenia kríz.

Soul 8. júna (TASR) - Severnej Kórei hrozí vážna humanitárna kríza v dôsledku možného nedostatku potravín a obmedzenej zdravotnej starostlivosti, ktorá sa zhoršuje globálnymi sankciami a pandémiou vyvolanou koronavírusom SARS-CoV-2, informovala v utorok agentúra Jonhap.

Agentúra sa odvolala na najnovšiu správu, ktorú vypracovala v Ženeve sídliaca nezisková mimovládna organizácia Assessment Capacities Project (ACAPS).

Podľa ACAPS je Severná Kórea vystavená riziku humanitárnych kríz vysokej závažnosti. Ide o druhú najvyššiu úroveň šesťstupňovej stupnice hodnotenia kríz.

Správa ACAPS zaradila Severnú Kóreu aj medzi krajiny s "veľkými obmedzeniami" v oblasti humanitárnej pomoci.

"Humanitárna situácia v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) je ovplyvnená politickými a ekonomickými faktormi, ako aj prírodnými katastrofami," uvádza sa v správe.

Konštatuje sa v nej, že "chronická potravinová neistota a obmedzený prístup k základným službám, ako je zdravotná starostlivosť a čistá voda, spôsobili, že humanitárnu pomoc potrebuje (v KĽDR) viac ako 10 miliónov ľudí."

Správa pripomína, že dovoz humanitárneho tovaru do KĽDR a prístup ľudí k pomoci ovplyvňujú aj sankcie uvalené na túto krajinu medzinárodným spoločenstvom.

Podľa agentúry Jonhap možno predpokladať, že v dôsledku nepriaznivých poveternostných podmienok v posledných rokoch a pod vplyvom globálnych sankcií na jej ekonomiku Severná Kórea trpí chronickým nedostatkom potravín.

Dlhodobé dôsledky pre jej ekonomiku budú mať aj prísne opatrenia zavedené v KĽDR proti covidu, medzi ktorými je aj uzavretie hraníc, píše Jonhap.