Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský oligarcha hrozí zastavením humanitárnych dodávok do Donbasu

Konvoje s humanitárnou pomocou, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najbohatší Ukrajinec je najväčším dodávateľom pomoci do oblastí východnej Ukrajiny.

Kyjev 27. júla (TASR) - Ukrajinský oligarcha Rinat Achmetov varoval, že v najbližších dňoch ukončí dodávky humanitárnej pomoci do povstalcami ovládaného Donbasu. Urobí tak v prípade, ak budú proruskí vzbúrenci naďalej blokovať jeho konvoje, oznámila dnes agentúra AP.

Najbohatší Ukrajinec Achmetov je najväčším dodávateľom pomoci do oblastí východnej Ukrajiny, kontrolovaných proruskými separatistami.

Achmetovova charitatívna organizácia vyhlásila, že povstalci už desať dní blokujú jej konvoje. Ak bude blokáda pokračovať, organizácia v stredu uzavrie svoje distribučné centrá na východe krajiny.

Ukrajinská vláda v Kyjeve vlani zastavila vyplácanie dôchodkov a sociálnych podpôr pre obyvateľov častí Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré ovládajú separatisti. Mnohí tamojší dôchodcovia a sociálne znevýhodnení obyvatelia sú preto prakticky úplne odkázaní na dodávky pomoci od Achmetova.

Medzinárodné humanitárne organizácie totiž vzhľadom na komplikácie pri prekračovaní frontovej línie doručujú dodávky pomoci do Donbasu len s veľkými ťažkosťami.

Neutíchajúce boje medzi separatistami a armádou na východnej Ukrajine si od vlaňajšieho apríla vyžiadali už viac než 6400 obetí na životoch.