Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Áder a Van der Bellen zdôraznili nutnosť boja proti klimatickej zmene

Rakúsky prezident Alexander Van Der Bellen (druhý vpravo) a jeho manželka Doris Schmidbauerová (vpravo), maďarský prezident János Áder a jeho manželka Anita Herczeghová pred stretnutím 20. februára 2019 vo Viedni. Foto: FOTO TASR/AP

Prezidenti sa zhodli v tom, že pri využívaní jadrovej energie je najdôležitejšou otázkou bezpečnosť.

Viedeň/Budapešť 20. februára (TASR) - Maďarsko bude aj naďalej spojencom Rakúska v boji proti klimatickej zmene, zaznelo v stredu vo Viedni na schôdzke maďarského prezidenta Jánosa Ádera s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom. Podľa agentúry MTI maďarská hlava štátu po rokovaní uviedla, že v otázke využitia jadrovej energie sa postoje Maďarska a Rakúska líšia.

"Rakúsko sa vzdalo využitia jadrovej energie, avšak Maďarsko má iné geografické podmienky, nemá napríklad dostatok vodnej energie, preto potrebuje atómovú elektráreň," dodal Áder. Rakúskeho partnera upozornil, že aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu, ktorá je poradným orgánom OSN, zastáva názor, že ciele parížskej klimatickej dohody nie je možné dosiahnuť bez využitia atómovej energie.

Prezidenti sa zhodli v tom, že pri využívaní jadrovej energie je najdôležitejšou otázkou bezpečnosť.

Van der Bellen v reakcii na novinársku otázku povedal, že kontroly na rakúskych hraniciach s Maďarskom a Nemeckom sú ešte stále potrebné, pretože sa ešte mnoho ľudí pokúša ilegálne dostať do západnej Európy.

Rakúsky prezident kritizoval maďarskú vládu za jej vyhlásenia o tom, že predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker podporuje ilegálne prisťahovalectvo. Van der Bellen súčasne adresoval výzvu všetkým členským krajinám Európskej únie, aby v kampani pred voľbami do Európskeho parlamentu "nedopustili vznik nových trhlín".

Áder a Van der Bellen hovorili aj o rozširovaní Európskej únie o balkánske krajiny, o situácii na západnom Balkáne, ale aj o situácii maďarských občanov pracujúcich v Rakúsku.