Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Áder prijal maďarských lekárov, ktorí oddelili siamské dvojčatá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Trojročné dievčatá Rabia a Rukia podstúpili vo vojenskej nemocnici v bangladéšskom hlavnom meste Dháka 1. a 2. augusta 33-hodinovú operáciu na oddelenie lebiek a mozgov.

Budapešť 11. decembra (TASR) - Maďarský prezident János Áder prijal v stredu vo svojom sídle v Sándorovom paláci v Budapešti lídrov, členov a asistentov maďarského tímu, ktorý začiatkom augusta v Dháke úspešne oddelil siamské dvojčatá, informovala agentúra MTI.

Hlava štátu v ďakovnom prejave vyzdvihla, že maďarskí odborníci sa odhodlali splniť mimoriadne náročnú úlohu, o čom svedčí plán operácie, prípravné kroky, samotné uskutočnenie oddelenia dvojčiat i následné zákroky.

"Všetci občania Maďarska môžu byť hrdí na vaše schopnosti i ľudskosť," povedal Áder na margo práce tímu, ktorá trvala doposiaľ 23 mesiacov a pri ktorej odpracovali jeho členovia celkom 55 000 hodín.

Trojročné dievčatá Rabia a Rukia podstúpili vo vojenskej nemocnici v bangladéšskom hlavnom meste Dháka 1. a 2. augusta 33-hodinovú operáciu na oddelenie lebiek a mozgov, na ktorej spolupracoval 35-členný tím maďarských chirurgov.

Stav Rabie, ktorá sa prebrala zo spánku skôr, sa postupne zlepšoval. Rukiu však museli dlhšie udržiavať v umelom spánku. Hlavný koordinátor série operačných zákrokov Gergely Pataki po oddelení dvojičiek v auguste povedal, že ich ešte čaká desiatka menších operácií.

Rukia sa začiatkom decembra podrobila rekonštrukčnému zákroku, v rámci ktorého mu nahradili chýbajúcu časť lebky. Išlo o zásadnú operáciu, pretože 33 dní po rozdelení malo dieťa krvácanie do mozgu. Okrem toho Rukiin organizmus bojoval aj s nákazou špeciálnym vírusom. Podľa lekárov ešte stále nie je možné zodpovedne predpovedať vývoj jej zotavovania.

Druhé z dvojčiat - Rabia - absolvovalo prípravné zákroky na podporu plánovanej budúcoročnej rekonštrukčnej operácie lebky.