Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Admirál amerického námorníctva bol na neohlásenej návšteve Taiwanu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čína, ktorá považuje Taiwan za súčasť svojho územia, reaguje podráždene na návštevy najmä predstaviteľov západných krajín.

Tchaj-pej/Washington 23. novembra (TASR) - Dvojhviezdičkový admirál námorníctva USA, ktorý dohliada na americké vojenské spravodajské aktivity v ázijsko-pacifickom regióne, uskutočnil neohlásenú návštevu Taiwanu. Agentúru Reuters o tejto ceste, ktorá by mohla znepokojiť Čínu, informovali v nedeľu dva nemenované zdroje.

Podľa týchto zdrojov ide o kontradmirála Michaela Studemana, šéfujúceho oddeleniu J2, ktorý dohliada na činnosť spravodajských služieb v rámci velenia americkej armády v oblasti Indického a Tichého oceánu (USINDOPACOM).

Ministerstvá obrany USA a Taiwanu sa k návšteve odmietli vyjadriť. Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu potvrdilo, že na Taiwan pricestoval americký predstaviteľ, odmietlo však poskytnúť podrobnosti s tým, že nejde o oficiálnu návštevu.

Čína, ktorá považuje Taiwan za súčasť svojho územia, reaguje podráždene na návštevy najmä predstaviteľov západných krajín. Po augustovej návšteve amerického ministra zdravotníctva Alexa Azara a septembrovej ceste námestníka amerického ministra zahraničných vecí Keitha Kracha vyslal Peking do blízkosti tohto ostrovného štátu svoje stíhačky.

USA, rovnako ako väčšina krajín, neudržiavajú oficiálne diplomatické styky s Taiwanom, sú však jeho najdôležitejším zahraničným podporovateľom a dodávateľom zbraní.