Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Advokátka žiada zastavenie stíhania Kalesnikavovej

Na archívnej snímke popredná predstaviteľka bieloruskej opozície Maryja Kalesnikavová. Foto: TASR/AP

Kalesnikavová je momentálne vo vyšetrovacej väznici v Minsku a je vyšetrovaná ako podozrivá z pokusu o uzurpáciu moci v Bielorusku.

Minsk 16. septembra (TASR) – Právna zástupkyňa zatknutej členky predsedníctva Koordinačnej rady bieloruskej opozície Maryje Kalesnikavovovej žiada o zastavenie trestného stíhania pre nedostatok dôkazov. S rovnakou požiadavkou sa na vyšetrovateľov obrátil aj obhajca zadržaného člena vedenia Koordinačnej rady Maksima Znaka. Informoval o tom spravodajský portál Meduza.io.

Obhajoba svoju žiadosť v prípade Kalesnikavovej zdôvodnila tým, že jej prejavy na verejnosti neobsahujú výzvy na uzurpáciu moci v štáte, ani na páchanie krokov zameraných na ohrozenie bezpečnosti štátu.

Kalesnikavovej advokátka Ľudmila Kazaková sa domnieva, že trestné stíhanie jej mandantky je politicky motivované, pretože o jej údajnom protiprávnom konaní neexistujú žiadne dôkazy. V každom zo svojich prejavov Kalesnikavová – naopak – zdôrazňuje neprípustnosť násilia a iných protiprávnych konaní, upozornila Kazaková. Podľa nej všetky výroky Kalesnikavovej sú v rámci práva na slobodu názoru, ktorú majú zaistenú všetci občania.

Advokátka tiež informovala, že u Kolesnikovej zatiaľ nebolo vykonané súdne lekárske vyšetrenie, ktorá malo stanoviť mieru a charakter zranení, ktoré utrpela pri nedávnom pokuse bieloruských bezpečnostných zložiek previezť ju do nanúteného exilu. Ich zámer im Kalesnikavová zmarila svojím konaním, keď v blízkosti ukrajinsko-bieloruských hraníc roztrhala svoj pas a následne ušla. Bieloruská pohraničná stráž ju však zadržala a vzala do väzby.

Kalesnikavová je momentálne vo vyšetrovacej väznici v Minsku a je vyšetrovaná ako podozrivá z pokusu o uzurpáciu moci v Bielorusku. Toto podozrenie začali bieloruské bezpečnostné sily vyšetrovať prakticky okamžite po vytvorení Koordinačnej rady, ktorá vznikla krátko po prezidentských voľbách konaných 9. augusta.