Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Demokratickí zákonodarcovia od Bidena žiadajú zatvorenie Guantánamo

Na archívnej snímke je vojenské väzenie Guantánamo. Foto: TASR/AP

V súčasnosti sa tam podľa listu zákonodarcov nachádza 39 mužov, z ktorých mnohí sú v pokročilom veku a neistom zdravotnom stave.

Washington 6. augusta (TASR) - Zákonodarcovia z americkej Demokratickej strany vo štvrtok amerického prezidenta Joea Bidena žiadali, aby okamžite zatvoril väznicu Guantánamo na Kube a zostávajúcich 39 väzňov prepustil alebo postavil pred federálny súd. Informovala o tom agentúra AFP.

Celkom 75 poslancov sa podpísalo pod list, podľa ktorého je väznica v zátoke Guantánamo na Kube v havarijnom stave, nákladná na prevádzku a predstavuje "hanbu" pre krajinu.

"Pokračovanie prevádzkovania väznice je škvrnou na našej medzinárodnej reputácii a oslabuje našu schopnosť podporovať ľudské práva a právny štát," uviedli demokratickí zákonodarcovia.

Detenčné centrum na Guantáname, v Spojených štátoch známe pod označením "Gitmo", založili po teroristických útokoch v USA z 11. septembra 2001. Prvé osoby podozrivé z terorizmu tam umiestnili v roku 2002, pričom v jednom období ich tam bolo až 800.

V súčasnosti sa tam podľa listu zákonodarcov nachádza 39 mužov, z ktorých mnohí sú v pokročilom veku a neistom zdravotnom stave.